Ekonomiskt knackigt
I förra boken finns tre bilder på en havssulehanne som kväver sin motståndare med näbben. Han har ett fast grepp om halsen och ger sig inte. Honan, förmodligen konfliktorsaken, hjälper vinnaren. Hon sticker in näbben i ett sår och bänder upp.
Brutus Östling blev vittne till den timslånga scenen under besöket vid en stor fågelkoloni utanför Edinburgh.
- Just det här var lite jobbigt att se på.
I snart 30 år har Brutus Östling drivit sitt förlag Symposion som givit ut drygt 1100 titlar, däribland mängder av teoretisk litteratur, avhandlingar i litteratur och filosofi. De senaste åren har utgivningen gått knackigt ekonomiskt.
Fotoböckerna har sålt desto bättre och också blivit förlagets räddning, berättar han, just hemkommen från Fotomässan i Älvsjö där hans och Susanne Åkessons Augustnominerade bok, "Att överleva dagen" sålde slut fort.
I december reser han till Nya Zeeland och vidare till de subarktiska öarna för att fotografera pingviner och albatross, och om bara ett par dagar ska han spana efter gamar i en spansk bergskedja. Ändå säger han sig gilla det svenska.
Råttor under snön
Bland svenska fåglar är ugglan favoriten, som till skillnad från andra fåglar har ett människoliknande ansikte, ett avancerat seende och tillika en skarp hörsel som gör att den kan dyka efter råttor som kryper under snön.
- Ugglor är alltid spännande. Jag tror alla människor älskar lappugglor, det är något särskilt med dem.
Om han och Susanne Åkesson, professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet, vinner Augustpriset i fackboksklassen i dag, blir det första gången priset går till en bok vars texter är skrivna av en naturvetare.
- Jag tror naturvetare nästan är uteslutna. Ska jag vara ärlig har jag inte tänkt på att vi skulle kunna vinna. Alla böcker som nomineras brukar vara bra, säger Brutus Östling.