Ett mellanår för kulturen

Den svarta dagboken rörde om ordentligt och Bruno K Öijer gjorde bejublad comeback. Men de riktigt stora kulturdebatterna uteblev i landet som helhet. Blir det mer hetta efter nyår när kulturutredningen läggs fram?

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm2008-12-27 06:00
Inte Liza Marklunds år
Är Liza Marklunds succé "Gömda" - som marknadsförs som en sann berättelse om misshandel, terror och mordförsök - i själva verket en påhittad historia? Det påstår journalisten Monica Antonsson i boken "Mia - sanningen om Gömda". Liza Marklund slog tillbaka i Expressen: "Jag har aldrig ljugit, skarvat eller överdrivit för att göra historien bättre".
Kulturskribenten Åsa Linderborg satte i sin tur ljuset på klassföraktet i Liza Marklunds deckare. Hjältinnan, journalist Annika Bengtzon, är både feminist och vänster, men det hindrade inte Linderborg från att se ett monumentalt klassförakt.
"En plats i solen", den nya boken om Annika Bengtzon, tog sig likväl direkt upp på boktoppen och ekonomiskt är Liza Marklund den stora vinnaren.
Detaljerad regi
"Storartat och rikt", "en bok som bränner i en likt en svetslåga", eller "en hink med skit". Lars Noréns "En dramatikers dagbok" släpptes med styrt publiceringsdatum för alla förhandsintervjuer och största möjliga mediala genomslag. Meningarna var delade men gemensamt för alla recensenter var att de ansträngde sig till det
yttersta.
Mindre roligt var kanske att den viktigaste kulturfrågan för så många blev vad en svensk dramatiker tycker om recensenter, journalister och andra i offentligheten. Kultur- och mediavärldens självupptagenhet blev extra tydlig, vilket förmodligen var ett mål med den tjocka boken, resonerade David Sandström på Sydsvenskan.
Hotade teatrar
Flera av landets teatrar gick på knäna på grund av urholkade statsbidrag och höjda pensionskostnader.
Framtiden för barn- och ungdomsscenen Unga Klara är fortfarande osäker. Suzanne Osten, grundare och konstnärlig ledare, vägrar acceptera några försämringar. Då drar hon vidare.
Lång näsa åt skeptikerna
I maj avtäcktes Jim Dines nio meter höga Pinocchiostaty i
Borås. "Walking to Borås" heter verket, som finansierats av textilmiljonären Bengt Swegmark med flera. Efter att först bara varit kritiserat hade den lokala opinionen till största delen vänt.
- Ska jag vara ärlig så trodde jag faktiskt aldrig att det här skulle bli verklighet, sa konstnären själv, några dagar före invigningen.
Hundra år av konflikter
Staffan Valdemar Holms sista år som Dramatenchef blev inte lugnare än de tidigare. En förlust på närmare 15 miljoner kronor bara det första halvåret kastade mörka skuggor på nationalscenens hundraårsjubileum och Valdemar Holm fick stå till svars för publikfiaskon och felsatsningar.
Stor hemlighet
Långt innan hon dog instiftade sopranen Birgit Nilsson i största hemlighet världens största pris inom klassisk musik. Under 2009 får vi veta som får 8 miljoner kronor. Namnet på den första vinnaren finns i ett kuvert hon förseglat själv.
Bilden ovan visar Birgit Nilssons grav på kyrkogården i Västra Karup.
Jazz-Sverige i sorg
I juni omkom jazzpianisten
Esbjörn Svensson, 44 år, i en dykningsolycka i Stockholms skärgård. En av den svenska jazzens mest lysande stjärnor slocknade i förtid. Esbjörn Svensson och hans trio hade gjort en lysande internationell karriär och förnyat både jazzmusiken och dess publik.
Horace Engdahl ett pr-geni
Den italienska författaren Roberto Saviano mordhotades för sin bok "Gomorra" om maffian i Neapel. I Sverige höll han på att orsaka en ny Rushdie-kris i Svenska Akademien.
Kerstin Ekman höjde än en gång sin röst mot Akademiens ovilja att offentligt stödja en dödshotad författare. Horace Engdahls motdrag: en inbjudan till såväl Saviano som Rushdie.
Obligatorisk kulturlumpen
Samtidigt som kulturministern synts mer på premiärer än i debatten slog längtan efter en ny kulturpolitik ut i full blom. Hoppet står till den pågående kulturutredningen - som än så länge inte tagit bladet från munnen.
Behovet av att prata kulturpolitik tog sig bland annat formen av en alternativ kulturutredning, Skuggutredningen, på initiativ av regissören Stina Oscarson.
Bland hundratals förslag var hennes favorit det om en obligatorisk kulturlumpen, ett antal månader i kulturens tjänst.

Marknadskrafter
"The kingdom" som en besökare betraktar på ovan, är ett av de 223 konstverk som den brittiske konstnären Damien Hirst sålde på auktion i London för ofattbara 1,4 miljarder kronor i september.
Under kort tid hade hans assistenter tillverkat kopior av tidigare verk.
Konstens kvalitéer betyder mindre än marknadens mekanismer, vilket kanske också var poängen.
Årets stalker
En 22-årig Jan Guillou, fast besluten att bli författare, reste till Nice och sökte upp den unge Jean-Marie Gustave Le Clézio, vars debut, influerad av den nya franska romanen, var idealet.
42 år senare fick Clézio Nobelpriset, och Guillou tänker tillbaka: "Om jag /.../ som författarvalp, 1966 på Place Ile de Beauté, hade fått veta vad jag skulle skriva i framtiden hade jag skämts ögonen ur mig". På bilden ovan syns Le Clézio med Horace Engdahl strax bakom sig.
Hundens år
"Rocky" fyller tio och firar med lyxig jubileumsutgåva, filmer och frimärke. Seriefiguren har gått från valp till medelåldershund. Alla är nöjda utom läsarna, som alltid retar sig på något.
Entreprenörsjakten
Oredovisade kvitton blev slutet för Jan Åmans långa karriär som chef för konsthallen Färgfabriken i Stockholm och som ledamot i Kulturrådets styrelse.
Lindeman går igen
Storslalomåkaren Jean-Claude Lindeman, kds-aren Malte Lindeman och syföreningsmedlemmen Agda Lindeman gavs ut på nytt. Hasse Alfredson beskrev sitt paradnummer som ett samlag med publiken - den måste hänga på om det ska bli något.
FAKTA Årets pristagare och dödsfall under året
Årets Augustvinnare: Per Olov Enquists "Ett annat liv", "Regi Bergman" av Paul Duncan och Bengt Wanselius och Jakob Wegelius "Legenden om Sally Jones".
Astrid Lindgren-priset gick i mars till Sonya Hartnett.
Årets Polarpristagare blev Pink Floyd och Renée Fleming.
Brittiska Bookerpriset gick till Aravind Adiga.
Katapultpriset till Sofia Rapp Johansson för debuten "Silverfisken"
Borås Tidnings debutantpris till Viktor Johansson för "Eterneller".
Kasper Salin-priset (arkitektur) till Kalmar konstmuseum, en svart kub ritad av Tham & Videgård Hansson.

Lilla Annas pappa är inte Långa Farbrorn utan Lasse Sandberg. I november dog Inger Sandbergs livskamrat och medskapare till Spöket Laban och Tummen.
Andra författare som avled var Stig Slas Claesson, Anders Paulrud, science fiction-mästaren Arthur C Clarke, Nobelpristippade Hugo Claus, Hassels skapare Olov Svedelid och Alexander Solzjenitsyn.
Skådespelerskan Mona Seilitz, radiomannen och skådespelaren Stig Olin, jazzstjärnan Arne Domnerus, konstnärerna Birgit Broms, Kjartan Slettemark, Robert Rauschenberg och Lenke Rothman, skådespelaren John Harryson och akademiledamoten Sten Rudholm gick också ur tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!