"Ett hedersuppdrag att skriva om Dawit Isaak"

Ett verkligt hedersuppdrag. Så beskriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund uppgiften att skriva om den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Foto: MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX

Stockholm2009-11-19 06:00
- Det var något jag omöjligt kunde säga nej till, säger Englund till TT Spektra.
Ett 50-tal tidningsföretag i Sverige samlar sig i dag till en gemensam manifestation för Dawit Isaaks sak och publicerar den artikel som Peter Englund skrivit på förfrågan av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
- Tanken svindlar när jag försöker föreställa mig en situation där jag inte skulle ha rätt att yttra mig fritt, säger Peter Englund (bilden) som valt att skriva en oväntat personlig text om Isaak och yttrandefriheten.
- Det var en svår text att skriva, det får inte se ut som vilket upprop som helst, så anslaget är väldigt personligt, konstaterar han.
Att artikeln publiceras den 19 november beror på att Dawit Isaak släpptes ur fängelset det datumet 2005 - för att bara några dagar senare gripas igen.
- Responsen har varit enorm. Det här visar att de svenska publicisterna står enade bakom kravet att vår kollega ska släppas fri, säger Thomas Mattsson.
Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit Isaak, är glad över manifestationen.
- Dawit får inte glömmas bort. Som vi ser det är det hans livlina för att överleva.
Vet ni hur Dawit Isaak mår i dag?
- Nej. Vi vet att han lever, men inte exakt vilket fängelse han är i, eller vilken kondition han är i.
FAKTA Dawit Isaak
Föddes den 27 oktober 1964 i nuvarande Eritrea.
Kom till Sverige som flykting från kriget 1987. Svensk medborgare 1992.
När Eritrea blev självständigt återvände Dawit Isaak till sitt förra hemland. Han gifte sig, fick barn och blev delägare i landets första oberoende tidning Setit, där han också arbetade som reporter.
1998 inledde Eritrea och Etiopien ett gränskrig. Familjen Isaak återvände till Sverige och bosatte sig i Göteborg.
Reste 2001 på nytt till Eritrea där han 23 september greps och fängslades. Gripandet skedde kort efter att Setit publicerat en artikel om en grupp politiker som riktat krav på demokratiska reformer i Eritrea. Någon formell anklagelse har ännu inte riktats mot honom och ingen rättegång har hållits.
19 november 2005 släpptes han ur fängelset, bara tre dagar efteråt greps han. Eritreas informationsminister Ali Abdu hävdade att Isaak bara haft permission för att genomgå en hälsokontroll.
Den 19 november 2009 publicerar ett 50-tal tidningsföretag i Sverige en debattartikel skriven av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund om Dawit Isaaks öde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!