Ehrenreich synar det positiva helvetet

En positiv attityd skulle göra henne frisk från bröstcancern. Men Barbara Ehrenreich blev arg. I stället gick hon till attack mot den amerikanska kardinaldygden positivt tänkande.

Barbara Ehrenreich ser den ultrakonservativa amerikanska Tea party-rörelsen som ett resultat av det positiva tänkandet. "Deras ekonomiska filosofi är ren marknadsfundamentalism, vilket är den ekonomiska versionen av positivt tänkande", säger hon.

Barbara Ehrenreich ser den ultrakonservativa amerikanska Tea party-rörelsen som ett resultat av det positiva tänkandet. "Deras ekonomiska filosofi är ren marknadsfundamentalism, vilket är den ekonomiska versionen av positivt tänkande", säger hon.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Stockholm2010-11-30 06:00
Barbara Ehrenreich svor i kyrkan, och gör det fortfarande när hon inleder föreläsningar med att beskriva positivt tänkande som ondskefullt. Eller ännu värre, påstå att det har underminerat USA.
- Det är så roligt att säga det inför en amerikansk publik. Man riktigt hör hur en del drar efter andan, medan andra applåderar.
Glada över cancern
I boken "Barskrapad" wallraffade Ehrenreich som låglönejobbare, hon pulveriserade myten om att hårt jobb räcker för att klara sig i USA. Ändå var det först som bröstcancerpatient som hon avkrävdes framåtanda och breda leenden. "Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" heter hennes nya bok.
På webbsajter och i tidningar bedyrade friskförklarade kvinnor sin tacksamhet över tumörerna som gjort livet rikare, i stället för att berätta om stramande ärr eller en förlorad känsla av kvinnlighet.
Alldeles för rosa
Värst var påståendena om att en positiv attityd var nödvändig för tillfrisknande. Underförstått: om du blir sjukare är det ditt eget fel.
- Jag vet cancersjuksköterskor som inte säger så längre. De har sett vilken förödande inverkan det får på patienter i ett långt framskridet stadium när det inte längre finns något hopp.
Inte heller rosa rosetter eller rosa nallar gör patienterna friska, framhåller Ehrenreich. Rosa bandet-rörelsen i USA ägnar sig, förblindad av positivt tänkande, åt helt fel saker, tycker hon.
- Det finns många anledningar att ifrågasätta de stora bröstcancerfonderna i USA, de är inte intresserade av vad som orsakar sjukdomen. Ställer man de frågorna öppnar man för miljödiskussioner, vilket inte alls är populärt hos de företag som donerar pengar. Jag säger inte att det är en komplott, det är bara så det är.
Det positiva tänkandet är den kritiska reflektionens motsats, påstår Ehrenreich, och därmed också en viktig orsak till den ekonomiska krisen i USA. På många amerikanska företag är översvallande entusiasm ett grundkrav på den anställde.
Har det inte blivit någon skillnad efter den ekonomiska krisen?
- Jag har letat efter tecken, men predikanterna i kyrkorna håller sig till samma budskap. Om du tror och om Gud vill blir du rik. Men kanske är de lite mer benägna att säga att det kan ta tid. Gud svarar inte lika fort på dina behov som han brukade.
FAKTA B Ehrenreich
Bor: Utanför Washington DC.
Familj: Två barn och två barnbarn.
Yrke: Författare och journalist som gärna går till botten med amerikanska självbilder. På svenska finns även "Barskrapad" (2002), "Körd" (2006") och "Karnevalsyra" (2010).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!