Förläggaren Svante Weyler på Weyler förlag är inte förvånad över beskedet men tycker att det är en tråkig utveckling:
- Jag ser det som ett oroande tecken. Att de går samman under pressen av förluster är i sig ett tecken på vad som sker på bokmarknaden.
- Jag hade varit mindre orolig om en kedja varit på marsch framåt och köpt upp en annan. Det här är en defensiv åtgärd som sprider oro i hela branschen.
En aktör mindre
Akademibokhandeln och Bokia är de viktigaste kunderna för flera av de mindre förlagen.
Om kedjorna nu går samman blir det en aktör mindre att förhandla med vilket kan göra det svårare för dem att komma in på marknaden.
- De blir en större kedja som kan ställa hårdare krav.
- Men samtidigt är det en kedja som stärker sin ställning och överlever den gungiga marknaden som vi har nu, säger Dorotea Bromberg, vd och förlagschef på Brombergs bokförlag.
Förlustbransch
I vilken grad inköpen kommer att skötas centralt eller av de olika butikerna är för tidigt att svara på enligt Maria Hamrefors, vd för KF Media som Akademibokhandeln ingår i.
Men hon säger att bokhandlarnas utbud inte ska påverkas av sammanslagningen:
- Jag ser inte att det ska vara någon skillnad i det avseendet. Vi ser det snarare som att vi skapar bättre förutsättningar för bokhandeln.
-Franchisebutikerna kommer att fortsätta finnas och även vi på Akademibokhandeln har arbetat för att bli bättre lokalt förankrade.
Bokhandlarna har det tufft just nu såväl på den svenska som på den internationella marknaden.
Både Akademibokhandeln och Bokia gick med förlust förra året och det är en stor anledning till att de nu vill gå samman.
Men innan affären kan gå i lås måste den godkännas av Konkurrensverket, något som Maria Hamrefors räknar med inte ska bli ett problem.
Oroande tecken
- Om vi ser till konkurrensen för våra butiker så är den ytterst sällan från en butik i den andra kedjan utan från e-handeln.
- Det finns naturligtvis några sådana orter men det är väldigt sällan det är så att butikerna konkurrerar med varandra.
Både Dorotea Bromberg och Svante Weyler oroas över vad som pågår på den svenska bokmarknaden.
- Det är tråkigt att konkurrensen på den svenska bokmarknaden upphävs av att de stora köper upp det som ännu inte tillhör dem. Färre människor kommer köpa in färre titlar till större rabatter.
- Det innebär en koncentration av utbudet till bästsäljare. Jag har svårt att tänka mig att den här kedjan blir en mångfaldskedja, säger Svante Weyler.