2009 skulle läsplattorna väcka intresse för e-böcker. 2010 skulle e-böckerna få sitt riktiga genombrott.
Fler har blivit intresserade av att läsa böcker elektroniskt, men försäljningen står fortfarande bara för knappt en promille av den totala bokförsäljningen.
- Det kommer att hända väldigt mycket nästa år. Någon kommer att ta det avgörande steget, frågan är bara vem, säger Mattias Boström, produktionsansvarig på Piratförlaget.
Men Lasse Winkler, chefredaktör på Svensk Bokhandel, tror att det kommer att krävas ett par år till innan man kan prata om ett genombrott för e-boken.
- Jag tror att det börjar hända saker tidigast nästa höst.
- Då börjar trycket från läsarna öka, säger han.
Bättre läsplattor
Men Mattias Boström tror att det enda som saknas är en återförsäljare, svensk eller utländsk, som kan få igång marknaden.
Det skulle så småningom följas av fler avtal. Då skulle de intresserade kunna få möjlighet att läsa äldre, utländska och fler böcker elektroniskt.
Trots att e-boksläsarna än så länge inte är speciellt många tycker distributören Elib:s vd Johan Greiff att det är viktigt att skapa de möjligheterna.
- Även om det bara är några stycken som vill ha e-böcker just nu måste vi kunna erbjuda dem mångfald, säger han.
Han tror inte att det är omöjligt att Sverige snart kan räkna e-boksförsäljningen i procent i stället för promille.
- Det är låga siffror om man tittar på hela bokförsäljningen, men vi har sålt mellan 2 000 och 3 000 e-böcker i månaden i år, mot 500 förra året.
- Prognoser visar att december blir ännu bättre.
Lasse Winkler tror att både Mattias Boström och Johan Greiff ser på framtiden med fel glasögon.
- En eller två procent nästa år är inte omöjligt, men det betyder inte att jobbet är klart. Det är då det börjar, säger han.
Bara siffror
Han tycker att förlagen gör fel som fokuserar på siffror och procenttal. I stället gäller det att titta på allting annat som måste hända för att utvecklingen ska fungera. Att tänka på hur läsarna ska få den bästa upplevelsen och tycka att det är ett bra sätt att läsa på är viktigt.
- Annars kanske de står där med en digital version som inte är tillräckligt lönsam och alldeles för liten upplaga tryckta böcker, säger han.
Enligt Mattias Boström är digitaliseringen viktig för förlagen, eftersom framtidens läsare kräver den.
- Folk vill slippa tänka ut vad de ska göra i förväg, det räcker att bestämma sig två minuter innan. Om vi då inte ger dem möjlighet att välja en bok kommer de att ta en film i stället, säger han.