Bilder av världens vardag

Friidrottare i Teheran, fönsterputsare som hänger i selar vid en kontorsbyggnad i Kina och förälskade par. Under en dag i maj dokumenterade människor över hela världen sin vardag. Ett tusental bilder valdes ut och resultatet blev fotoprojektet "A day in the world".

Jeppe Wikström är en av initiativtagarna till projektet.

Jeppe Wikström är en av initiativtagarna till projektet.

Foto: Thron Ullberg

Stockholm2012-11-26 06:00

- Det är häftigt att kunna visa att det är så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt här på jorden, säger Jeppe Wikström (bilden) på bokförlaget Max Ström som är en av initiativtagarna till projektet.

Den 15 maj i år uppmanades människor över hela världen att dokumentera sin vardag genom fotografi. Över 100 000 bilder skickades in och betydligt fler amatörer än professionella fotografer har deltagit.

- Vi har inte fått in något snusk, inget våld och ingen politisk propaganda.

- Det är ärliga, uppriktiga och självutlämnande bilder. Och många av de bästa bilderna har tagits av amatörer.

Kvinnovagn
Trots att foto traditionellt är mansdominerat är fler än hälften av bilderna tagna av kvinnor. En av dem är den frilansande journalisten och fotografen Ana Carolina Fernandes från Rio de Janeiro.

Hennes bild är tagen i stadens tunnelbana och visar en fullpackad vagn särskilt avsedd för kvinnor, men där en och annan man tränger sig in.

Vagnen används i rusningstrafik bland annat för att förhindra sexuella trakasserier.

- Brasilien är världens sjätte största ekonomi och ändå måste vi ha en vagn enbart för kvinnor. Det borde inte vara så på 2000-talet.

- Det finns fortfarande primitiva människor och samhällen och det ville jag visa för världen, säger Ana Carolina Fernandes som under en period åkte i den rosa kvinnovagnen varje dag.

Denize Karabuda från Stockholm är inte professionell fotograf utan lockades av tanken att fotografera vardagen i syfte att någon i framtiden ska titta på bilden och se tillbaka på hur det var.

Äldres vardag
Hennes bild föreställer svärmodern Inga Carlsson sittandes vid sitt köksbord med larmtelefoner och en specialanpassad mugg framför sig.

- Det är något fantastiskt med människor som har levt och har en historia. Hon är 95 år och klarar sig själv. Det får man inga medaljer för, men hon stretar på.

- Jag tyckte att det var häftigt att beskriva hennes vardag, säger Denize Karabuda.

Utställningen "A day in the world" visas på Världskulturmuseet i Göteborg och Kulturhuset i Stockholm.

FAKTA "A day in the world" (En dag i världen)

Ett globalt fotoprojekt som resulterat i en fotobok med tusen bilder och utställningar på olika håll.

Den 15 maj i år uppmanades människor att dokumentera sin vardag. Över 100 000 bilder från 160 länder skickades in.

Var femte bild i projektet har tagits med en mobilkamera.

52 procent av bilderna i projektet är tagna av kvinnor.

Den 10 november öppnade utställningarna på Kulturhuset i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg. I mars visas den på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Vandringsutställningen är tänkt att visas på andra håll i Sverige och världen.

Bilderna bevaras hos bland annat Riksarkivet i Stockholm men även i en tidskapsel i Falu koppargruva. I tidskapseln finns ett exemplar av boken, printade fotografier och en dator där bilderna finns lagrade digitalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!