Vardagen genom en hemlös lins

Under ett och ett halvt år har John Arthur Ekebert gått från hemlös narkoman till drogfri fotograf. Hans fotografier är en del av utställningen "Bildens röst" på Galleri Kontrast i Stockholm.

John Arthur Ekebert och Frank Aschberg hänger fotografier inför vernissagen.

John Arthur Ekebert och Frank Aschberg hänger fotografier inför vernissagen.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

STOCKHOLM 2012-05-07 06:00

I "Bildens röst" får tre marginaliserade grupper komma till tals - hemlösa, asylsökande och ungdomar. Fem personer har dokumenterat sin vardag under handledning av professionella fotografer. John Arthur Ekebert är en av dem.

- Det här är ett maktprojekt där det handlar om vem som har möjlighet att göra sig hörd. Sedan jobbar vi med fotografi som medel, säger Oscar Poulsen som är projektledare.

Fotograferar varje dag
När fotografen Frank Aschberg en natt för ett och ett halvt år sedan hämtade upp John Arthur Ekebert vid Liljeholmsbron i Stockholm för att prata om projektet var John Arthur Ekebert påverkad av både amfetamin och hasch. Det var första gången de träffades. I dag är de vänner. När Frank Aschberg kommer in i galleriet kramas de, och de är "Johnny" och "Frankie" med varandra.

- Jag hade varit tjackpundare till och från i 40 år. Nu är jag drogfri sedan sju månader. Det har vuxit fram, och projektet har bidragit till det, säger John Arthur Ekebert.

Han är fortfarande registrerad som hemlös och lever på ett stödboende för missbrukare. Inom ett år ska han få en så kallad försökslägenhet. Tills nyligen var han skribent för, och försäljare av, Situation Stockholm. Hans farmor och pappa var fotografer och fotografi har länge varit ett intresse. Sedan projektet startade går han alltid runt med sin pocketkamera fastsatt i bältet.

- Jag fotograferar varje dag, när det finns något att fotografera.

Både svårt och glatt
Sammanlagt blev det fler än 2 000 bilder. Till utställningen har de valt ut 45 av dem. För John Arthur Ekebert är det viktigt att visa vardagen ur de hemlösas perspektiv.

- Det är bara vi som kan ta sådana här kort. Det kan komma en fotograf och fota hemlösa, men det blir inte samma djup och verklighet. Jag vill inte bara visa det dystra, våldsamma knarkandet utan att det finns dans och kärlek. Att det kan vara roligt på gatan.

Flera av personerna på bilderna är vänner till John Arthur Ekebert, en del av dem lever inte i dag. Genom John Arthur Ekeberts ögon får besökaren se många olika situationer från en hemlös vardag. En kvinna i ett solarium som injicerar amfetamin, ett varmt möte med en far och en son på en buss, tillfälliga sovplatser och John Arthur Ekebert som samtalar med bostadsministern i en radiostudio.

- Det finns så många bilder av en hemlös. Vem kan tror att jag är hemlös när jag är på stan och shoppar så där?, säger han och pekar på ett fotografi som föreställer honom själv på shoppingrunda med särbon Liselott Sjöstedt.

John Arthur Ekebert har fått mersmak för fotograferandet och hoppas kunna bygga vidare på det här projektet eller göra något nytt.

- Det är tack vare mina vänner på gatan som jag har kunnat komma in och ta fotografier på sådana här nakna situationer. Därför, om det skulle komma in någon tjomme och vilja köpa en bild, så vill jag dela pengarna med dem på gatan. Det jag behåller ska gå till en fotoutrustning.

FAKTA "Bildens röst"

Fem personer från tre olika marginaliserade samhällsgrupper ställer ut sina fotografier på Galleri Kontrast i Stockholm.

John Arthur Ekebert är hemlös och har handletts av fotografen Frank Aschberg. Katia Fell var asylsökande under projektet och har handletts av fotografen Olivia Jeczmyk. Ungdomarna Alice Auzely Eklund 13 år, Hanna Hjerpe 15 år och Ludde Okmian 15 år har handletts av fotografen Oscar Poulsen.

Utställningen arrangeras av Oscar Poulsen som är initiativtagare till, och projektledare för, "Bildens röst".

Utställningen pågår 5-20 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!