Partymix när Clabbe serverar över disc i Piteå

Under många år, långt innan Avicii, hette landets mest kände dj Claes Af Geijerstam. Efter 43 år vid landens dansgolv håller han fortfarande igång. I morgon kväll spelar den supermeriterade underhållaren på Sjöbodan i Piteå.- Folk frågar när jag lägger av. Jag svarar "när jag inte får upp armarna i ’Y.M.C.A.’", säger han.

Redan 1969 startade Clabbe sin bana som dj. I morgon kväll spelar han skivor på Sjöbodan i Piteå.

Redan 1969 startade Clabbe sin bana som dj. I morgon kväll spelar han skivor på Sjöbodan i Piteå.

Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

STOCKHOLM 2012-09-28 06:00

Dj:andet började tidigt. Han etablerade sig 1969 - när hans band Ola & The Janglers splittrades och när svenska popbandsvågen ebbade ut medan kollegor gick över till sådant som supergrupper och svensktoppsmusik. Redan fem år tidigare var han faktiskt igång.

- Jag har en bild från 1964 när jag sitter hemma och dj:ar med grammofon, hörlurar, bandspelare och en liten mixer. Jag satt och klippte och mekade. Det fanns ett tidigt intresse. Här gick det plötsligt att hitta en verskamhet som inte krävde att man satte ihop ett nytt band.

En tillfällighet
Han var bra på att dj:a med plattor - egen utsago - och fick ganska snabbt jobb på radio, på tv och på Skansen. Han satte så småningom ihop Clabbes superflying disco show.

- Det var jag i en Volvokombi med ljud och ljus som åkte runt till folkets hus. Det var jätteroligt. Jag var pionjär inom popen, sedan blev jag pionjär inom dj:andet.

Så småningom kom snabbheten in, hans signum. Snacket.

- Jag försökte tajma in så mycket babbel som möjligt i introt till låtarna. Sedan hörde mitt musiköra att "nu börjar sången om tre sekunder". Då gäller det att snabba på. Det var helt enkelt att jag hade bråttom. Det blev en teknik så småningom, att hinna med, och sedan kom rena percussionljud, du vet "tjipp, tjibbelibbelibbelibappan-bop". Det blir som en trampolin som sätter fart på grejerna.

- Skulle man lyssna på mig, utan musiken, så skulle man inte tycka att det går så fort. Det är lite av en illusion.

Bred underhållare
"Rakt över disc", radioprogrammet på 80-talet, tog Clabbe till en ännu högre nivå. Han blev en förebild och visst dök det upp Småclabbar här och var.

- De som var tio, tolv år på 80-talet, av dem får man höra att jag var deras idol och att det var tack vare mig de började. Det är bara att hoppas att det håller i sig för dem också.

Sedan dess har klubbvärlden förändrats, via syntar, trummaskiner, 90-talsklubbmusik och en mängd subgenrer.

- Nu är ju dj:andet på många olika nivåer. Dels "arenajockandet" som Avicii och Swedish house mafia håller på med. Sedan är det vinylkillarna som spelar på garageklubbar. Jag räknar mig som bred underhållnings-dj. Jag spelar brett.

Hur ser du på dagens dj-kultur och alla dess uttryck?
- Jag blev lite förvånad att det gick att trycka upp klubbmusiken på arenanivå, men det är ju tack vare tre, fyra truckar ljus och laser. 90 procent av intäkterna går ju till produktionen. Det som gäller är att foga ihop två låtar, men arenakillarna lägger till egna loopar och skapar egna sound och låtar. Men det är fortfarande "tryck på knappen-musik" jämfört med musikerspelad musik.

Hur är det att åka ut på landsorten idag?
- "Same, same" tycker jag. Folk kan komma fram och säga "min mamma var på dig i Uddevalla", säger Clabbe som tycker att det är kul att flera generationer kan relatera till honom.

Vad bjuder du publiken i Piteå på?
- Jag måste se vilka som står på dansgolvet. Rätt vad det är måste man köra en timme Stureplan med effektmixar och allt det nya, Rihanna, Pitbull och gänget. Blir det en 30-pluskväll blir det 70-, 80- och 90-tal, en bra partymix.

FAKTA Clabbe

Namn: Claes Af Geijerstam

Nöjesprofil med låtskrivande, artisteri och dj:ande på meritlistan. Kallar sig kort och gott dj-underhållare.

Var på 60-talet gitarrist i Ola & The janglers. Därefter blev han programledare i radio och tv med program som "Oppopoppa" och "Öppet hus". Ungefär i samma veva började han turnera som discjockey.

Tillsammans med Göran Fristorp utgjorde han duon Malta som 1973 vann Melodifestivalen med "Sommar’n som aldrig säger nej".

Han har även ingått i gruppkonstellationer som Little Mike and the sweet soul music band samt producerat skivor åt andra artister. En annan tung merit är att han var Abbas ljudtekniker på bland annat Australienturnén 1977.

På 80-talet blev han ett stort radionamn med långköraren "Rakt över disc" som producerades i omkring 230 avsnitt.

På 00-talet blev han känd för en ny, yngre publik som en av jurymedlemmarna i "Idol" i TV 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!