Norrbotten får egna kulturpengar

På måndagen överlämnades utredningen om de regionala kulturpengarna till kulturministern. Modellen införs troligen redan nästa år i fem utvalda län, bland annat Norrbotten.

Stockholm 2010-02-24 06:00
I ett första steg får fem län redan nästa år själva förfoga över 1,2 miljarder, en knapp femtedel av det statliga kulturstödet till regionerna. Efterhand införs modellen även i övriga län och 2015 ska den gälla för hela landet.
- Reformen har gått under namnet portföljmodellen, med en tanke om att den ska innehålla olika fack. Men det är ingen portfölj, det är en koffert. Den har inga fack, men en tydlig packsedel och det finns utrymme för att modellen ska kunna växa, säger regeringens utredare Chris Heister.
Ökat lokalt engagemang
Det var i den stora kulturutredningen som presenterades för ett år sedan som tanken om portföljmodellen lanserades. Regionerna ska själva fördela det statliga kulturstödet, eller åtminstone delar av det. Förhoppningen är att den regionala kulturpolitiken ska få en vitamininjektion. Och idén om ett större lokalt inflytande gillas av de flesta län som är aktuella i den första omgången.
- Det kulturpolitiska engagemanget i regionen blir mycket större. Västra Götaland har redan väldigt kunniga politiker, farhågan är väl i så fall att inte alla regioner har det, kommenterar Karin Veres, chef på Borås stadsteater.
Kulturrådet bistår med kunskap
Just Västra Götaland har tillsammans med Skåneregionen på prov redan fått ett utökat ansvar för vissa kulturområden. I utredningen framgår att även Hallands, Gotlands och Norrbottens län ingår i den första omgången.
Karin Enberg, chef på Norrbottensteatern efterlyser fler kulturpolitiker om länet ska mäkta med det nya ansvarsområdet.
- Vi har ingen särskild kulturnämnd, besluten tas i landstingsstyrelsen. Jag tror att man måste hitta en ny organisation för att klara beslut och förhandlingar med staten, säger hon.
Enligt utredningen är det Kulturrådet, som får en helt ny roll i och med reformen, som ska stå för den kompetensutveckling som behövs ute i landet.
Andra farhågor gäller huruvida synen på kultur kan bli för bred, att man kanske hellre satsar på regionens kulturturism än smalare kvalitetskultur.
- Det behöver inte vara fel i sig. Men det här är ingen skatteväxling, landstingen får inte göra vad de vill med pengarna. Reformen bygger på samverkan. Dessutom ska det utvärderas och följas upp hur man lever upp till de nationella kulturmålen, säger Chris Heister.
FAKTA Regionala kulturpengar
1 januari 2011 ska en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet börja införas. I första steget ingår fem regioner/landsting. 2012 är det dags för en andra omgång och 2015 ska modellen gälla samtliga landsting. Bland annat Stockholm och Uppsala har flaggat för att de vill vänta till sist.
Kulturrådet får nya uppgifter i och med reformen, de ska bland annat utveckla kompetensen hos landsting och kommuner, utveckla samarbeten mellan landsting och kommuner och ansvara för att alla berörda kulturområden ingår.
En nybildad analysmyndighet ska enligt förslag tillsammans med Kulturrådet stå för utvärderingen av regionernas arbete.
Inledningsvis är det 1,2 miljarder som ska fördelas, en femtedel av det totala statliga kulturstödet till de fem regionerna.
Nu skickas utredningen på remiss, därefter fattas beslut i riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!