Minnen suddas ut

Dagboksanteckningar, kärleksmeddelanden, privata bilder och konversationer. I dag förlägger vi en stor del av vårt sociala liv och våra minnen till internet. Men vad händer när sociala nätverk försvinner och hur ska man i framtiden spara den förgängliga digitala historien?

I dag förlägger vi en stor del av vårt sociala liv och minne till internet. Men det finns i dag inga möjligheter för museum och arkiv att spara detta material för framtiden. Det sociala nätverket Lunarstorm försvinner från internet i augusti, 30 juni lägger också den liknande sajten skunk.se ned sin verksamhet. Vad händer med den stora mängd digitalt material som finns på dessa nätverk?

I dag förlägger vi en stor del av vårt sociala liv och minne till internet. Men det finns i dag inga möjligheter för museum och arkiv att spara detta material för framtiden. Det sociala nätverket Lunarstorm försvinner från internet i augusti, 30 juni lägger också den liknande sajten skunk.se ned sin verksamhet. Vad händer med den stora mängd digitalt material som finns på dessa nätverk?

Foto: Lunarstorm

Stockholm 2010-07-01 06:00
Den 30 juni försvinner nätforumet skunk.se från internet. På hemsidan skriver de ansvariga administratörerna:
"Den 30 juni stängs Skunk ned för all användning, med samtliga forum och personliga sidor. Vi rekommenderar dig att spara ner de kontakter, loggar och bilder du vill behålla för framtiden. Efter nedstängningen kommer inget innehåll att kunna återskapas."
Ungdomssajten Lunarstorm lägger också ned. Den 8 augusti riskerar de Lunarstormanvändare som inte flyttar till den nystartade sajten LS8 att förlora allt innehåll på sina konton.
Hård konkurrens
Lunarstorm och Skunk har inte lyckats klara konkurrensen från till exempel Facebook. Men de nya sociala forumen, bloggar och andra digitala nätverk som nått miljontals användare garanterar knappast något långsiktigt bevarande av våra minnen. Konkurrensen är hård och i morgon kan det vara något nytt som gäller.
Östen Jonsson är verksamhetsledare på Centrum för långsiktigt digitalt bevarande vid Luleå tekniska universitet.
Han säger att ett av de stora problemen med digitalt bevarande är just mediets förgänglighet.
- Väldigt mycket handlar om format som hela tiden förändras. För att kunna bevara digitalt material måste man ständigt flytta över informationen till nya generationer av mjukvara, till nya format och ny hårdvara.
"Måste vara selektiva"
Nordiska museet i Stockholm har som uppdrag att fördjupa perspektivet på samhällsutvecklingen. Insamling av föremål, bilder och data ur alla samhällsklasser är basen för museets verksamhet. Lena Palmkvist är avdelningschef på Nordiska museets antikvariska avdelning. Hon säger att material från sidor som till exempel Lunarstorm skulle kunna vara intressant för deras samlingar. I dag har de inte någon möjlighet att ta emot stora mängder digitalt material.
- Det ligger långt fram i tiden innan vi har möjlighet att ta tillvara på digitalt material, hålla det uppdaterat och göra det lätt att komma åt, säger hon.
Finns det en risk att det informationssamhälle vi skapat inte lämnar tillräckligt med information efter sig?
- Det är svårt att tänka sig att det kommer att bli så, men lagringsfrågorna kommer att se annorlunda ut i framtiden och kräva mer resurser, säger Lena Palmkvist.
Kulturskribenten Therese Bohman var länge en aktiv användare på skunk.se. Hon håller just nu på att göra en backup på sitt skunkkonto för att i framtiden kunna publicera materialet på sin blogg.
Språkligt intressant
- Det känns lite brutalt att all information ska raderas. Framför allt på en språklig nivå tror jag det kan vara intressant att bevara materialet.
- Man skriver ofta på ett speciellt sätt med mycket förkortningar, ett språkanvändande som hela tiden utvecklas och blir mer
accepterat, säger hon.
FAKTA Digitalt bevarande
Skunk var tillsammans med Lunarstorm föregångare till StajlPlejs, en av pionjärerna bland svenska webbcommunitys. Sajten startades 1998 av IT-entreprenören Andreas Harnemo och var år 2000 Sveriges största community. Populariten har dock stadigt minskat och i juni år meddelades att Lunarstorm ersätts med den nya sajten LS8.
Det pågår ett antal stora projekt för digitalt bevarande. Bland annat lagrar USA:s kongressbibliotek, Library of Congress, alla inlägg på mikrobloggen Twitter. Kungliga biblioteket i Stockholm driver projektet Kulturarw3 med insamling av svenska webbsidor. Det finns drygt 1,6 miljarder objekt motsvarande cirka 75 Terabyte data. Samlingen är tänkt att lägga grunden för ett elektroniskt arkiv av vår tids webbpublicering. Projektet har uppehåll på grund av brist på resurser.
Webbplatsen Internet Archive upprätthåller ett slags arkiv över internet. Här finns bland annat "Wayback Machine" med arkiverade kopior av olika webbplatser från 1996 och framåt. Även ljudband, datorprogram och filmer som inte ligger under någon upphovsrätt eller under en Creative Commons-licens finns arkiverade.
Källa: Wikipedia, Kungliga biblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!