Matkultur: Vildsvin à la Asterix
Det finns författare som använder pennan som stekspade och skapar litteratur som doftar, böcker som gör dig hungrig. I dag: Asterix helstekta vildsvin Vildsvin ska ätas på de gamla gallernas vis, som Asterix och (framför allt) Obelix: helstekt över öppen eld, eller hur?
Att de gamla gallerna skulle ha varit särskilt förtjusta i vildsvin är faktiskt en myt.
Foto: (c) Editions Albert-René
1: Att hitta recept på helstekt vildsvin är mycket svårt. Vildsvin tillagas oftast i delar, noggrant marinerade, gärna i rödvin.
2: De gamla gallerna var inga stora vildsvinsätare.
Festglada galler
Enligt Asterix officiella hemsida, asterix.com, var verklighetens Asterix och Obelix jordbrukare som föredrog kött från tamdjur som grisar och nöt. Detta serverades med olika sädesslag och en glad mängd öl, mjöd eller vin.
Den stora byfesten som avslutar varje Asterixalbum är däremot ingen fabrikation. Gallerna älskade att festa och använde sina stora partyn som en sorts social markör; ju flådigare värden bjöd desto mer ökade hans makt och inflytande.
Men den som i dag vill bjuda på en riktig gallisk byfest får det svårare. Vildsvin är helt enkelt inte en rätt som tillagas helstekt.
- Det förekommer säkert i Italien, men jag har aldrig stött på det, säger grillexperten Sverker Arnberg på Sila kök & rôtisserie utanför Katrineholm.
"Tämligen enkelt"
Arnberg är aktiv i sällskapet Chaîne des Rôtisseurs vars specialitet är just grillning på spett, och till slut lyckas han trots allt hitta ett recept på Marcassin à la broche, eller ungt vildsvin på spett.
- En rätt som tillagades på sällskapets återinvigning, påsken 1950, av den legendariske kocken Curnonsky. Den är faktiskt tämligen enkel att göra.
Ska du helsteka ett vildsvin på galliskt vis är det en sak du måste tänka på. Storleken är kraftigt överdriven i Asterix gastronomiska värld. Goda vildsvin är små vildsvin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!