"Det personliga är politiskt" - men det är länge sedan det klassiska slagordet hade relevans i Tyskland, menar en av landets stora litterära stjärnor, Juli Zeh. Hon ser en rädsla för att prata politik hos såväl författare som andra konstnärer.
- I Tyskland är det ocoolt att uttrycka sig politiskt. Frågar du en popmusiker eller en framgångsrik yngre konstnär om deras politiska åsikter slår de alla ifrån sig, många reagerar aggressivt, "mina politiska åsikter är privata". Det är förstås en motsägelse i sig, politik kan aldrig vara privat, det är alltid en del av samhället, säger Juli Zeh dagen efter ett välbesökt framträdande på Kulturhuset i Stockholm.
Vill diskutera de stora frågorna
I sin senaste debattartikel, publicerad i Expressen för några dagar sedan, efterlyser Juli Zeh författare, konstnärer och intellektuella som vågar något mer än det estetiska, som använder sitt konstnärskap för att kommunicera och uttrycka åsikter.
- Jag hoppas på en förändring. Det har kommit några romaner som tar upp mer än huvudpersonens kärleks- och vardagsliv, som vågar ge sig på de stora sociala frågorna. Det kan ge oss en annan diskurs, kritiker och journalister som diskuterar innehåll och inte bara litterära kvaliteter.
Roman om hälsofascismen
I höstas kom hennes senaste roman på svenska, "Corpus delicti", om statens kontroll av sina medborgare. Året är 2057 och det är lagstadgad plikt att sköta sin kropp. Välfärdsstatens omsorg om människornas hälsa är total, motion liksom kost regleras och kontrolleras och såväl förkylningar som allvarligare sjukdomar har utrotats. Sin partner - med kompatibelt immunförsvar - hittar man i genbanken. Allt som kan innebära en risk för hälsan är förbjudet och Juli Zeh konstaterar med ett skratt att hon, som gärna ägnar sig åt ridning, utförsåkning och fallskärmshoppning, inte hade haft en chans.