Inför premiären av "Idol" sa en enig jury att de aldrig förut träffat så många unga talanger. När den första fredagsfinalen drar i gång ser det onekligen så ut.
Årets yngsta deltagare är 15 år, den äldsta är 20.
Jämför det med förra året där startfältets äldsta var 47 år och vinnaren Jay Smith 29 år.
- Fokuseringen på att hitta unga artister pendlar och har alltid gjort det. I "Idols" fall kan det bli roligare tv och en annan typ av lansering av en vinnare. Jag gissar att det är en ganska uttalad strategi från alla inblandade, säger Anders Johansson, som bland annat arbetar med Ulrik Munther vid artistbolaget Albot & Albot.
Unga lyssnare
Han tror att ett svar går att hitta i streamingkulturen, alltså att allt fler väljer att lyssna på musik via tjänster som Spotify, Wimp och på videosajter som Youtube. Förra hösten passerade Spotify 10 miljoner användare och positionerade sig som en av de viktigaste inkomstkällorna för skivbolagen.
- För några år sedan hade vi en parallell marknad med lite nedladdning, lite streaming och lite cd-skiva. Nu börjar vi se hur streamingkulturen blir allt mer dominerande. Den drivs av unga lyssnare och unga lyssnare lyssnar helst på unga artister, säger Anders Johansson.
I "Idol" finns också en annan aspekt utöver musiken; att sjunga i direktsänd tv och eventuellt bli utröstad. Martin Söderström är tv-krönikör i Aftonbladet och bevakade "Idol" under fyra år. Han tycker att det är smart ur TV 4:s perspektiv att ha ett ungt startfält. Deltagarna kommer närmare kärnpubliken - barnen - som har makten över tv:n och röstandet. Men han ser också baksidor, till exempel att den äldre tv-publiken får svårare att relatera till programmet.
Hård ton
- Åldern är också ett problem givet den ibland hårda tonen i programmet. Jag tycker att det finns något djupt problematiskt när rika vuxna människor i maktposition sablar ner barn som underhållning. Visst, deltagarna söker frivilligt. Men något fastnar i halsen när vuxna människor är elaka mot barn.
Enligt Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för "Idol", var det inte ett uttalat mål att hitta unga talanger.
- Det här är resultatet av juryns arbete. Jag har också förvånats över den enorma talang som har dykt upp i år. Vi upptäckte ganska tidigt att det här är unga människor som växt upp med "Idol", säger han.
Letar efter utveckling
Skivbolaget Universal har nyligen startat en avdelning som bara ägnar sig åt tv. Chefen Claes Uggla håller med Anders Johansson om att streamingens allt starkare positionen är viktig.
- Om man tittar specifikt på den yngre publiken så streamar majoriteten musik och idolernas publik är framför allt dem, säger han.
Men Claes Uggla menar att det handlar om att hitta artister med utvecklingspotential att jobba vidare med.
- De är stora talanger oberoende ålder. Till skillnad från förra året då idolerna var äldre och mer färdiga som artister redan från början så ser vi en större möjlighet till utveckling för artisterna i år.