Hårdkokt litterär gigant

En sann världsmedborgare som inte släpper taget om sina peruanska rötter. Med hårdkokt realism skildrar Mario Vargas Llosa den latinamerikanska historien.

Peruvian writer Mario Vargas Llosa speaks during the presentation of his most recent book "La Libertad y la Vida" or "The Freedom and The Life" at the International Book Fair in Guadalajara, Mexico, Friday, Dec. 4, 2009. (AP Photo/Carlos Jasso)

Peruvian writer Mario Vargas Llosa speaks during the presentation of his most recent book "La Libertad y la Vida" or "The Freedom and The Life" at the International Book Fair in Guadalajara, Mexico, Friday, Dec. 4, 2009. (AP Photo/Carlos Jasso)

Foto: Carlos Jasso

Stockholm 2010-10-11 06:00
Magisk realism kallar vi gärna den latinamerikanska litteratur som blev stor på 1960-talet, med giganter som Gabriel Garc’a Márquez och Octavio Paz, båda Nobelpristagare. Visst kan Mario Vargas Llosa räknas till giganterna, med betoning på realism snarare än magi. Anders Cullhed, professor i litteratur vid Stockholms universitet, menar att han kunde fått Nobelpriset för länge sedan.
I hetluften
På spanska kallas Vargas Llosa och hans generationskamrater för El Boom, den latinamerikanska boomen som erövrade världen på 1960- och 70-talen.
- Ibland har man velat räkna ut Vargas Llosa, delvis på grund av att han har rört sig så tätt inpå politikens värld, med kulmen när han ställde upp som högerliberal presidentkandidat 1990. I dag har han tonat ner sitt politiska engagemang, även om han fortfarande hamnar i hetluften med uttalanden i frågor som Irakkriget och president Evo Morales framgångar i Bolivia, säger Anders Cullhed.
Sällsamt produktiv
Ett annat skäl till att Mario Vargas Llosa av vissa räknats ut, är hans sällsamma produktivitet. Ett författarskap med över 30 titlar i de flesta genrer rymmer toppar och dalar.
Anders Cullhed menar att Vargas Llosa hör till dem som behöver skriva mellanböcker - lättlästa, lustiga och ibland lätt pornografiska, för att kunna återvända till mästerverken. Flera av de latinamerikanska författarna i El Boom har skrivit vad man skulle kunna kalla diktatorsromaner och "Bockfesten" är Vargas Llosas berättelse om den sista dagen i Rafael Trujillos liv, den man som styrde Dominikanska Republiken med järnhand och terrorliknande metoder. Vargas Llosa har sagt att det var hans sätt att bekämpa diktatorerna.
- Jag har levt alltför många år i diktatur och hatar diktatorer. För mig är de alla desamma, oavsett om de kommer från höger eller vänster, sade han till TT Spektra vid sitt senaste Sverigebesök.
Mario Vargas Llosa protesterar inte mot epitetet dokumentär realism, men även om han är noga med dokumentationen är det inte historiska fakta som är viktiga, utan kultur och social miljö, drömmar och tankar.
Genombrottet kom då han som 27-årigt underbarn debuterade med "Staden och hundarna", en mörk historia om den tuffa peruanska militärakademin som han själv gått på, en uppgörelse med pennalism och trakasserier.
- Den anger tonen för hans författarskap och det är snarare hårdkokt och brutal realism än magisk, säger Anders Cullhed.
FAKTA Mario Vargas Llosa
Född 1936 i Arequipa i Peru.
Studerade juridik och litteratur-vetenskap i Lima och Madrid.
Flyttade -59 till Paris och arbetade som språklärare och journalist.
Debuterade 1959 med en samling berättelser med titeln "Los jefes". Det internationella genombrottet kom med "Staden och hundarna" 1966. I Peru uppfattades boken som kontroversiell eftersom den byggde på erfarenheter från militärhögskolan Leoncio Prado. Tusen exemplar av den brändes offentligt av officerare från skolan.
1975 valdes Mario Vargas Llosa in i den peruanska akademien.
1990 ställde han upp som presidentkandidat för Fredemo i Peru, men förlorade valet.
1994 valdes han in i spanska akademien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!