Det är ingen slump att det franska förlaget Actes Syd har rättigheterna till Eva Gabrielssons "Millennium, Stieg och jag". Boken är skriven i samarbete med en fransk journalist. Enligt fransk lag hade Eva Gabrielsson fått ärva sin sambo trots att de inte hade skrivit något avtal, framhåller hon.
- Det är också vad de utländska journalisterna grips av, hur dubbelmoraliskt Sverige är.
Raderad från Wikipedia
Allra först skrev hon för att försöka förstå och ta sig igenom den djupa kris och sorg som drabbade henne efter Stieg Larsson plötsliga hjärtinfarkt och död 2004.
- När jag började skriva avsnitten om vem Stieg var och om vårt liv, insåg jag att jag skulle kunna förtydliga hur "Millennium" är ett resultat av vårt liv tillsammans. Mycket av det här är verklighet.
Om deras erfarenheter är närvarande i böckerna, upplever Eva Gabrielsson sig osynliggjord av den svenska lagstiftningen och av sin döde sambos släktingar. En tid var hon raderad från Stieg Larssons Wikipediasida på nätet.
- Det tycker jag är ganska talande, att man plockar bort mig ur hans liv. Hela diskussionen i "Millennium" handlar om hur kvinnor osynliggörs, och när inte det går, när de fortfarande står upp, trycker man ner dem, våldför sig på dem eller ser till att de försvinner ut ur bilden på olika sätt.
- Det är också det jag upplevt i det man sagt om Stieg och mig, det är som att jag inte funnits, som att jag inte haft någon betydelse. Man kan väl säga att det jag upplevt bekräftar att det som står i "Millennium" på många sätt är sant.
Återhållet upprörd
Alla håller inte med. Vem utom hon själv kan klandras för att hon aldrig skrev något samboavtal? Under intervjun är hon återhållet upprörd - som en person som hela tiden tvingas försvara sig.
Stieg Larssons far och bror har erbjudit henne 20 miljoner kronor och en styrelseplats. På frågan om hon kan förstå dem som ser erbjudandet som generöst, svarar hon först lågmält och uppgivet, "ja, jo, visst", som om hon blivit tillintetgjord av en käftsmäll.
- Det får väl folk tycka, men varför ska jag släppa att lagen är orättfärdig från början? Vad är generöst? Att jag får tillbaka en fraktion av mina egna pengar och fortfarande inte får styra över böckerna som innehåller mina egna tankar och min egen kunskapsmassa? Likaså Stiegs. Är det generöst att jag inte kan förhindra att det här inte förvanskas i översättningar, dokumentärer eller vad det nu kan handla om? Jag tycker inte det, det är principen det handlar om.
PR-byrån Micael Bindefeld AB har styrt turordningen på intervjuerna med järnhand. Eva Gabrielssons bok är redan såld till minst sju länder, kanske tio.