När Bonniers minskar sin totala utgivning med cirka åtta procent nästa år försvinner uppskattningsvis 20 romaner. Men enligt förlagsdirektören Håkan Rudels är det framför allt de illustrerade fackböckerna som blir färre.
- För några år sedan sålde vi massor av referensböcker, typ synonymordböcker, men det har internet tagit hand om. Det vi ser nu är samma utveckling för en viss typ av handböcker, typ "Så beskär du dina rosor", säger han.
För en framgångsrik fackboksutgivning krävs numera en lyckad formgivning eller en känd författarpersonlighet, menar Håkan Rudels och nämner Per Morberg som exempel.
- Att få recepten på nätet är inte samma sak som Per Morbergs husman, det är ett statement i sig och det fungerar bättre än någonsin.
Uppsägningar
Bokbranschen har tampats med en vikande marknad under en längre tid, och nyligen meddelade både Bonniers och Norstedts att man drar ner på personal och utgivning. Båda förlagen rapporterar stillastående försäljningssiffror, men väljer samtidigt att satsa mer på den digitala utgivningen, eller på att kompetensväxla som det heter på fackspråk.
Enligt Förläggareföreningen stod e-boksförsäljningen inte ens för en procent av den totala bokförsäljningen i Sverige under 2011. De svenska förlagen väntar fortfarande på att e-boken ska få samma genombrott som i exempelvis USA och Japan, men såväl Bonniers som Norstedts förlagsdirektörer menar att tiden är mogen.
- Det kommersiella genombrottet kommer, och varför inte nästa år?, säger Peter Wilcke på Norstedts som baserar sin bedömning på det digitala beteendet i samhället i stort.
Han lyfter också fram Norstedts digitala ordboks-appar som ett exempel på hur fort utvecklingen kan gå. Efter bara fyra år är de digitala ordböckerna på god väg att passera de fysiska i försäljning.
"Kalle Anka-siffror"
Håkan Rudels på Bonniers ser försäljningsljuset i de digitala böckernas "Kalle Anka-siffror".
- De ökar med 400 till 500 procent i år jämfört med förra året, både på e-bokssidan och på ljudbokssidan har vi fantastiska ökningstal. På Bonnier Audio kommer 30 procent av intäkterna från de digitala ljudböckerna nästa år.
Men enligt Förläggareföreningens statistik har e-boksförsäljningen ännu inte tagit någon riktig fart och av de böcker som säljs går de flesta fortfarande till biblioteken, vilket förlagen ser som en ren förlustaffär. Just nu förs diskussionerna direkt mellan förlag och enskilda bibliotek för att förändra ett system som lämnar båda parter djupt missnöjda.
- Vi står fortfarande väldigt långt ifrån varandra, säger Håkan Rudels.