Under Almedalsveckan, som inleds på söndagen, berör 74 av totalt 1 805 programpunkter kulturen. Bland dem dominerar rubriker som "Det svenska musikundret - vad är det värt i siffror?", "Hur påverkar deckarsuccéerna bilden av Sverige?" och "Är kreativitet lönsamt?".
Nyttoperspektiv
Bara något enstaka seminarium behandlar kulturen utifrån sitt egenvärde. Noteras kan också att kulturens andel av den statliga budgeten uppgår till knappa 0,82 procent (6,7 miljarder kronor) 2012.
Sett i siffror är kulturen alltså inte högt värderad bland våra politiker.
Samtidigt är det kulturprofiler som partierna vill ha som dragplåster.
Valåret 2010 framförde Wille Crafoord tillsammans med Mange Schmidt och Sofia Talvik Moderaternas kampanjlåt och 2009 valdes Doktor Kosmos Uje Brandelius till Vänsterpartiets pressekreterare. Nu syns i stället alltfler författare i politiska sammanhang.
Partiprogram
Miljöpartiet har engagerat journalisten och författaren Ulrika Kärnborg för att skriva i deras nya partiprogram och Socialdemokraterna har bjudit in P O Enquist, Kristian Lundberg, Majgull Axelsson och Jenny Wrangborg som gästskribenter på sin blogg.
Enligt Marika Lindgren Åsbrink, biträdande sekreterare i Socialdemokraternas programkommission, är det ett sätt att få in andra perspektiv:
- Vi vill bredda debatten och få in fler röster än man brukar lyssna på i politiken. Jag tycker absolut att man kan använda sig mer av kultur för att föra en diskussion om vad politik är och vad vi vill göra med samhället.
När det gäller urvalet av författare så säger Marika Lindgren Åsbrink att hon och huvudsekreteraren Lars Engqvist valde lite efter egen smak.
- Det är ganska subjektivt. Sedan är det personer som står arbetarrörelsen väldigt nära, men det måste inte vara det. Jag vet inte ens vad alla röstar på.