Från sin barndom minns Eva F Dahlgren hur hennes farmor bar ett batteri i en hemsydd tygpåse på magen. En sladd ledde till den kortväxta lilla damens hörapparat.
- Hon sade alltid: "det är elektriciteten, det är elektriciteten som gör att jag kan höra".
I "Farfar var rasbiolog" skrev Eva F Dahlgren dokumentärt om sin farfar, Ossian Dahlgren, botanikprofessorn och rasbiologen i Uppsala, vars strävan efter långa blonda barn för alltid tryckte ner hans egen kortväxta, mörkhåriga avkomma.
"Det vita kolet" däremot är fiktion, om än tydligt inspirerad av äktenskapet mellan farmoderns föräldrar. Farmoderns batterimantra fick en alldeles ny innebörd när Eva F Dahlgren insåg att farmors far, ingenjören Axel Estelle, vid förra sekelskiftet elektrifierade Malmö. Det elverk han förestod hyser i dag Moderna museets Malmöfilial. Ursprungligen dimensionerades det inte för konst utan för 8 000 glödlampor vilka enligt många samtida skeptiker var på tok för många för en stad som Malmö.
Personlig favorit
Ändå handlar "Det vita kolet" mer om hur elektriciteten togs emot. "Elektricitetens mentalitetshistoria", enligt Eva F Dahlgren som kickades igång av en stor elektricitetsmotståndare, tillika personlig favorit: August Strindberg. När hon för några år sedan drabbades av en utmattningsdepression läste hon Strindbergs "Inferno".
- Där berättar han hur han befinner sig på ett hotell i Paris och hur han är jagad av elektriker som skickar dödande ström genom väggarna. Då insåg jag att det här måste vara en väldigt spännande tid.
Elektriciteten var det rena vita kolet, på affischer osannolikt avbildad som en naken kvinna, en ljusets yppiga gudinna, som skulle förenkla och förbättra människors liv. Vid sidan av gasverket och Strindberg fanns ännu en stark motståndare: kyrkan.
- För kyrkan var det djävulens ljus som upphävde den gudomliga ordningen, som upphävde skillnaden mellan dag och natt.
Intuitiv kunskap
I sina släktingars äktenskap hittade Eva F Dahlgren en verklig historia som överträffar all fiktion. Medan mannen, den ateistiske vetenskapsmannen och ingenjören, elektrifierade Malmö, reste hans hustru till Lund för att lyssna till den i dag bortglömde filosofen Hans Larssons föreläsningar om den intuitiva kunskapen. Ett äktenskap som mer än väl fångar sekelskiftets strömningar.
- Precis. Jag tyckte det det var spännande att fundera över hur den här motsättningen påverkade deras förhållande.