Dunder i politisk pjäs

När Pite-aktuella Stefan Sundström fick frågan om att ställa sina låtkaraktärer på teaterscenen kändes det som en naturlig utveckling. På fredag har "Ön" urpremiär på Stockholms stadsteater.

Stefan Sundström har samarbetat med Andreas Boonstra i teaterföreställningen "Ön".

Stefan Sundström har samarbetat med Andreas Boonstra i teaterföreställningen "Ön".

Foto: Petra Hellberg

Stockholm 2010-02-03 06:00
Den som är förtrogen med Stefan Sundströms musik känner igen sig, åtminstone delvis.
I hans och Andreas Boonstras gemensamma pjäs "Ön" spelar Gerhard Hoberstorfer Johnny Dunder, rockstjärna och Sundströms alter ego i det rollgalleri han under många år använt i sina låtar.
Road och orolig
Om Stefan Sundström är uppriktigt road över hur Dunder gestaltas på scenen (långt hår och hårband, inte fullt lika bedagad som han föreslog själv) var han desto mer orolig över att få se sin Marguerite.
- Men hon är en lyckträff.
Från Palmemordet till i dag
Men här finns också andra figurer. Pjäsen är till största delen skriven av regissören Andreas Boonstra, framhåller Stefan Sundström.
Den rymmer förvisso karikatyrer av de båda skribenternas alter egon, Odysseus och Johnny Dunder men är framför allt deras berättelse om den politiska utvecklingen i Sverige, från Palmemordet fram till i dag.
Längtan och flykt
I slutet av 80-talet hade den blivande rockpoeten Stefan Sundström, nybliven pappa och fylld av längtan efter det lugna livet, flyttat ut till Färingsö i Mälaren.
Där bodde redan den nio år yngre Andreas Boonstra, glad över att varje dag fly främlingsfientligheten, nyliberalismen och det brinnande folkhemshatet på samma ö, för att i stället ta sig in till vidsyntheten på Södra Latins teaterlinje.
Hitler och Berlusconi
På bussen lyssnade han ibland till Sundströms lovprisningar och tänkte tyst, "du kommer att upptäcka saker du inte vet om den här ön", vilket också blev fallet.
- Jag tänkte på helt andra saker då, jag var nojjig över Tjernobyl till exempel, säger Stefan Sundström nu och beskriver den samtidsbild han själv upplever starkast i "Ön".
- Jag har en tysk morsa, det var Hitler i klassrummet när hon växte upp. Alla dåliga tyskskämt i slutet av pjäsen, det är min humor.
- Men det jag vill säga är att man kan skrämmas med fascismen, men när Hitler kommer tillbaka ser han inte ut som Hitler.
- Berlusconi är ett bra exempel. Den nya fascisten kommer att le, han kommer inte att vara sur och dricka örtte som Hitler.
-I dag är fascismen förklädd till ett slags konsumtionsbulimiker.

Fotnot:
Stefan Sundström kommer till Piteå denna månad. Han spelar på Krokodil 18 februari.
FAKTA "Ön"
Stefan Sundström och Andreas Boonstra har skrivit tillsammans.
Andreas Boonstra, vars hemmascen är Moment: teater i Gubbängen, har regisserat men gör också själv rollen som sitt alter ego, Odysseus.
Gerhard Hoberstorfer spelar Johnny Dunder, Eva Rexed Marguerite.
"Ön" beskrivs som en livmusikpjäs. Flera av Stefan Sundströms låtar ingår, däribland "Visa om Marguerite och en död grävling" samt "Skapelsens krona", men också nya låtar av Andreas Boonstra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!