Doldisen som hjälpt fram svenska deckarstjärnor

Sören Bondeson har skolat några av Sveriges mest lästa deckarförfattare och vet allt om hur man skriver en bästsäljare. Varför sätter han sig inte och författar en egen kioskvältare?

"Jag är inte någon vanlig lärare, det är väl det som är styrkan", säger Sören Bondeson som fann vägen in i litteraturen på gymnasiet. Han hade tråkigt i skolan, skolkade och hamnade på ett bibliotek där han av en slump började läsa en diktsamling av Göran Sonnevi. "Sedan började jag mala mig igenom hela bibliotekets poesihylla".

"Jag är inte någon vanlig lärare, det är väl det som är styrkan", säger Sören Bondeson som fann vägen in i litteraturen på gymnasiet. Han hade tråkigt i skolan, skolkade och hamnade på ett bibliotek där han av en slump började läsa en diktsamling av Göran Sonnevi. "Sedan började jag mala mig igenom hela bibliotekets poesihylla".

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Stockholm 2011-12-23 06:00

- Jag kan inte, det är för tråkigt, säger han lakoniskt.

En elev beskrev honom nyligen som "en jävla konstig människa". Sören Bondeson är knappast konstig, däremot extremt motsägelsefull.

Å ena sidan är han oerhört framgångsrik. På Bondesons skrivarkurser har Jens Lapidus, Åsa Larsson, Tove Klackenberg och omkring 50 andra författare tagit sina första stapplande steg, samtidigt som hans egna skönlitterära verk fått mycket uppskattande recensioner. Senaste diktsamlingen "En kubikmeter jord" nominerades i höstas till Augustpriset.

Okänd författare
Å andra sidan är Sören Bondeson fortfarande okänd för de flesta läsare. Hans deckare och diktsamlingar har inte sålts i hundratusentals exemplar som Jens Lapidus "Snabba cash", eller Åsa Larssons kriminalromaner i Norrbottensmiljö. Augustnomineringen fick visserligen det lilla förlaget Lejd att beställa en andra tryckning av "En kubikmeter jord", men det betyder i princip bara att försäljningen med viss marginal passerat tusenstrecket. Med provocerande självklarhet påstår han ändå att han skulle kunna skriva en bästsäljare - bara han ville.

- Man måste kunna vissa hantverksmässiga grejor och de kan jag. Men jag är som en hantverkare, varför ska jag göra ett sådant där hus eller ett sådant där kök när jag tycker att det är fullständigt ointressant? Jag gör inget Ikeakök, utan ett lite konstigare kök.

Litterär smak kan alltid ifrågasättas, men Sören Bondeson har med åren övat upp sin känslighet inför vad som är bra och vad som är dåligt. Under de 18 år som han verkat som skrivlärare, bland annat på Folkuniversitetet i Stockholm, har han läst omkring 40 000 texter.

Går det att se vilka skribenter som kommer att bli något?
- Efter ett tag, efter ett år, eller ett och ett halvt. Du vet inte om de står ut - med sig själva och det de skriver. De kan vara talangfulla på tre sidor och 30, men när de kommer upp i 200-300 sidor, då börjar det bli kämpigt.

I en stor del av livet har Sören Bondeson dubbelarbetat, jonglerat med sina skrivarkurser och sitt författande, stressat och pressat sig till det yttersta. Det resulterade för något år sedan i en bypassoperation, "de sågade upp hela bröstkorgen", berättar han målande. Under konvalescenstiden skrev han boken "Konsten att döda. Så skriver du en kriminalroman" - en bruksanvisning för blivande deckarförfattare. Det var lätt, säger han, materialet hade han ju samlat på sig under lång tid.

Ger allt
När han ger sig in i ett projekt gör han det med full kraft. Som med "En kubikmeter jord", en bok han samlade material till i tio års tid. Det startade med ett oändligt utdraget husbygge och en växande jordhög. Bland maskar och nematoder, amöbor och spordjur skapade han ett helt eget litterärt universum, med plats för stora filosofiska och religiösa frågor.

- Jag har alltid varit intresserad av filosofins historia. Om det är en styrka eller inte att mala sig igenom hela den, det vet jag inte. Det man är bra på är man samtidigt också enfaldig inför - en styrka är alltid en svaghet.

FAKTA Sören Bondeson

Ålder: 55 år.

Uppvuxen: I Gesunda, i Mora kommun i Dalarna.

Bor: På gränsen mellan Nacka och Värmdö, öster om Stockholm.

Familj: Två döttrar, 19 och 15 år.

Yrke: Författare och lärare på skrivkurser vid Folkuniversitetet och förlaget Ordfront.

Bakgrund:Debuterade 1989 med novellsamlingen "Sent på förmiddagen". Publicerade sin första thriller, "Lita inte på gryningen", 1994. 2011 har han gett ut två böcker.

Kuriosa: Årsbarn med Ingemar Stenmark och har en gång slagit "Stenis" i en slalomtävling.

Drömmer om att: "Sitta i ett kloster i ett halvår. Jag vill komma längre in i någonting, ha tid att försöka närma mig något ännu djupare i det religiösa."

Sören Bondeson om mediokra författare: Jag tycker inte att Camilla Läckberg, Jan Guillou och Liza Marklund är särskilt bra hantverkare. De har ju tid att utveckla kriminalromaner, men gör det inte, utan kör samma visa en gång till bara för att bli lite omtyckta och sälja mycket. Det tycker jag är lite ideologiskt beigt."

... sitt varumärke: "Jag är värdelös om det. Där jag kommer ifrån har man inte den traditionen att ta just den platsen, man är inte självklar här på jorden. Sedan är jag inte tillräckligt intresserad. När jag har gjort boken då har jag gjort den och då skiter jag i den."

... sig själv som författare: Jag får inte så många historier, men styrkan är att de historier jag får, de gör jag något av. Och så ger jag mig inte. Hittills har jag varit väldigt envis i mitt liv, det är min styrka."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!