Butterfly i japansk samtid

Mangafigurernas stora ögon och kläder har inspirerat den tyska regissören Katharina Thoma i hennes tolkning av Puccinis "Madame Butterfly" på Folkoperan. Butterfly tar skepnaden av en nutida japansk flicka.

Margaretha Westerlind som Suzuki och Clara Bystrand som Madame Butterfly i Folkoperans uppsättning.

Margaretha Westerlind som Suzuki och Clara Bystrand som Madame Butterfly i Folkoperans uppsättning.

Foto: -

Stockholm 2011-09-15 06:00

I originalhistorien är den amerikanske löjtnanten Pinkerton stationerad i Japan där han för nöjes skull tänker gifta sig med en geisha.

- När Pinkerton träffar Butterfly för första gången är hon en flicka, kanske 15 år, och hennes uppförande handlar om det här idealet, en ung kvinna, omogen och inte särskilt självständig, däremot väldigt söt. Och jag har intrycket av att väldigt många flickor, både i Tyskland och Sverige, strävar efter att se extremt söta och sexiga ut i stället för vara självständiga och tuffa, säger Katharina Thoma.

Skräckfyllt
kärlekstema
Även om dagens samhälle är väldigt sexualiserat ser hon samma rädslor och svårigheter som i "Madame Butterfly".

- Det är väldigt intressant att se kärlekstemat i den här operan, det är så mycket skräck, de ska tillbringa natten tillsammans men känner inte varandra alls. Det är som i vårt sexualiserade samhälle som är så öppet på ytan, men under den är det fortfarande likadant.

Folkoperans föreställning har premiär 14 och 15 september med olika sångarlag. Huvudrollen görs av Clara Bystrand och Charlotta Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!