Anna Ternheim fann magin

Magi går inte att återupprepa - det uppstår i ögonblicket. Den insikten fick Anna Ternheim att byta spår och bege sig till Nashville. Bland countryns grand old men hittade hon ett nytt musikaliskt lugn.

Anna Ternheim är tillbaka igen, med sitt fjärde studioalbum. "The night visitor" är mer avskalad än någon av hennes tidigare skivor och inspelad i Nashville.

Anna Ternheim är tillbaka igen, med sitt fjärde studioalbum. "The night visitor" är mer avskalad än någon av hennes tidigare skivor och inspelad i Nashville.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Stockholm 2011-11-01 06:00

Förra plattan "Leaving on a mayday" blev en succé. När Anna Ternheim avslöjade att en ny var på gång var det många som trodde att hon skulle fortsätta på det hitvänliga Björn Yttling-spåret.

Så blev det inte. I stället valde Anna Ternheim att åka till Nashville och göra en extremt avskalad, akustisk skiva tillsammans med ett gäng farbröder vars snittålder låg på 70 år.

- Förra skivan var grym att spela in, men jag kände att det inte gick att upprepa det jag och Björn gjorde vid det tillfället. Om man har varit med om något riktigt bra och försöker upprepa det är det som upplagt för besvikelser, säger hon.

Skrivkramp
I början av förra året kom Anna Ternheim hem till New York efter en lång turné. Urlakad och trött, men full av iver att få sätta i gång och skriva låtar igen. Fast försöken var fruktlösa - det fanns helt enkelt inget att ta av.

- Det blev så tydligt att
musik är en konsekvens

av något annat, det är

inget som kommer

bara på beställning.

Jag har alltid skrivit

av nödvändighet, för

att filtrera sådant jag

bär inom mig. Det har varit

en konsekvens av livet, helt enkelt, och jag var nog tvungen att bara leva ett tag.

Hon träffade vänner, läste böcker, gick på konsert - och fick häftiga kickar av sådant hon aldrig trott att hon skulle gilla. Det afrikanska ökenbandet Tinariwen till exempel och improvisationsjazz. Så köpte hon en ny gitarr, en Gibson från 1930-talet och i sin iver att bli en bättre gitarrspelare sammanstrålade hon med musikern och producenten Matt Sweeney.

Det var han som föreslog att de skulle ta en tur till Nashville och låta skivan "The night visitor" födas på klassisk countrymark.

Lugnet inspirerade
Där mötte hon musikerveteraner som spelat med alla från Johnny Cash till U2 och Townes van Zandt. Farbröder som lever för och genom musiken och spred just det lugn hon behövde. Äldst i gänget var 80-årige Cowboy Jack Clement, som bland annat kan skryta med att ha

upptäckt Jerry Lee

Lewis.

- Han spelar

aldrig mollackord

- "I don’t play

minor chords",

sade han. Och

mina låtar är

nästan bara moll, dova och sorgliga - men jag hade en låt som bara hade ett enda mollackord. Den fick vi honom att spela på. Hans livsdevis är "We’re in the fun business. If we’re not having fun we’re not doing our job".

Glädjen och lusten blev verkligen Anna Ternheims följeslagare under tiden i Nashville. På 18 dagar var plattan klar. Den innehåller bland annat duetten "The longer the waiting" som gjordes tillsammans med den genialiske studioteknikern Dave Ferguson.

- Matt bad Ferg spela en låt och så plockade han upp gitarren och sjöng den där. Det var fantastiskt vackert och jag blev helt betagen av hans röst. Det hände i stunden. Hela inspelningen följde på något vis den principen, att bara anamma det som hände längs vägen.

FAKTA Anna Ternheim

Född: 1978.

Bor: I East Village i New York.

Bakgrund: Debuterade med skivan "Somebody outside" 2004. Andra plattan "Separation Road" kom 2006 och tredje skivan "Leaving on a mayday" 2008.

Aktuell med: Skivan "The night visitor" som släpptes den 28 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!