Teatralt firande

Västerbottensteatern firar 30 år som länsteater genom att vidmakthålla traditionen med sommarteater, samtidigt som nyare satsningar hittat former för fortsättning.

"Kvartetten" med Västerbottensteatern kommer till ännu fler byar i de tre nordligaste länen i år.

"Kvartetten" med Västerbottensteatern kommer till ännu fler byar i de tre nordligaste länen i år.

Foto: patrick degerman

SKELLEFTEÅ2010-01-20 06:00
Den fasta spelplatsen för årets sommarteater "Det susar i säven" byggs upp i Nordanåparken i Skellefteå och under våren har turnéprojektet "Rum för teater" - till mindre byar i hem- och grannlänen - nypremiär med den engelska komedin "Kvartetten". 30-årsfesten innehåller också en berättarfestival, skolföreställningar och ett ungdomsprojekt som blivit permanent.
- Berättarfestivalen blev en succé ifjol när den arrangerades för första gången, så den tänker vi absolut fortsätta med. Det passar särskilt bra eftersom Skellefteås kommunpolitiker beslutat att Skellefteå nu är "Berättarnas stad", säger Birgitta Bergmark som är marknads- och pressansvarig vid Västerbottensteatern.
Två somrar i rad
I söndags kom 80 personer från 15 år och uppåt till teaterns audition för "Det susar i Säven".
- Vi söker mellan tio och femton amatörer som ska vara djur i föreställningen. Sommarteaterföreställningarna i Skellefteå har satts upp sedan 1987 och varje år har våra egna skådespelare samarbetat med teateramatörer, säger Birgitta Bergmark.
Uppsättningen av Kenneth Grahames klassiska djursaga från 1908 har premiär 12 juni. Den regisseras av Ronny Danielsson från Malmö, känd från många teater- opera- och musikalscener i landet. Koreograf är Roger Lybeck, Helena Weegar står för scenografi och kostymer och en hel hop skådespelare är med.
- Vi brukar köra samma uppsättning två somrar i rad och det planerar vi att göra den här gången också. Det brukar komma mycket folk och det här är ju en familjeföreställning för alla åldrar, säger Birgitta Bergmark.
Nya kontakter
Ett projekt som slagit väl ut och som teatern tänker fortsätta med även under 30-årsfirandet, är turnerandet med en fullödig föreställning till mindre byar. Därför blir det nypremiär för komedin "Kvartetten" i vår, inom projektet Rum för teater. Ronald Harwoods manus handlar om fyra pensionerade sångstjärnor och turnésatsningen har gett Västerbottensteatern många bonusar, enligt Birgitta Bergmark:
- I byarna går folk man ur huse och de blir ofta överraskade när de ser hur deras byastuga eller samlingslokal förvandlas när teatern kommer med en fullödig uppsättning. Vi har till och med med oss sittplatserna så vi tar inte emot fler än 60 personer åt gången, men vi har nått ut till en helt ny publik.
- Vi har dessutom hittat ett 40-tal nya lokaler att spela teater i och fått kontakt med flera nya arrangörer, inte bara i Västerbotten utan också i Norrbotten och Västernorrland.
Vårens turné går bland annat till Svartbjörnsbyn utanför Boden och till Sorsele, Åsele och Lycksele. Arvidsjaur hade besök förra vändan.
Fast anställd berättare
Västerbottensteatern ståtar med landets enda fast anställda berättare. Han heter Greger Ottosson och har bland annat gästat Krokodil i Piteå med "1809" (september ifjol).
I början på februari har han premiär i Skellefteå för "Berättelser ur kökssoffan". En samling skrönor varvade med dragspels- och munspelsmusik som även ska spelas som uppsökande teater inom äldreomsorgen.
Det blir ett passande förspel till Berättarfestivalen i april. Kultur Skellefteå, Skellefteå museum och Västerbottensteatern, har i samverkan med Västerbottens museum och stöd av Västerbottens Läns Landsting, Skellefteå kommun, Kulturrådet och Stiftelsen Framtidens Kultur redan bestämt att berättelsernas vecka ska bli årligen återkommande. Under festivalens varierande utbud hör berättarauktion till en av de mer spektakulära programpunkterna.
Synd och skam
Årets tema är synd och skam. Programmet genomförs både i centrala Skellefteå och på andra håll i kommunen. Bland annat berättar Jonas Hedlund PO Enquists novell "Mannen i båten" i ett samarbete med den fria gruppen Teater Mutter. Såväl författaren som biskop Hans Stiglund väntas gästa festivalen. Föreställningen ska för övrigt ut på Norrlandsturné senare under året.
Bland allt övrigt som händer under 30-årsfirandet kan nämnas Unghästen, ett projekt med interaktiva föreställningar för tonåringar som nu blivit permanent.
- Ungdomarna kan vara med och påverka handlingen i en pjäs. Det har blivit mycket populärt förklarar Birgitta Bergmark interaktiviteten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!