Erik Niva, uppväxt i Malmberget, är Sveriges mest prisbelönta och lästa sportjournalist. Men han är egentligen inte särskilt intresserad av sport, det är fotboll som gäller, som är allt. Här skulle man kunna avfärda Erik Niva som en i fotbollsnördarnas skara, men han drivs av en betydligt djupare känsla för fotbollen och dess kraft i det samhälle den verkar.
Förutom att han skriver fotboll i Aftonbladet så är han återkommande gäst i Viasats champions leauge-studie där han lägger ut texten om spelare, lag, tränare och matcher på bred malmfältsdialekt. Han är kunnig, påläst och dedikerad. En man som brinner för det han håller på med.
Och så skriver han böcker om fotboll. "Känner ni vibbarna? Fotbollen och det nya Sverige" kan ses som en uppföljare till den hyllade trilogin "Den nya världsfotbollen", "Liven längs linjen" och "Utväg: fotboll".
"Känner ni vibbarna" har fokus på det som händer i Sverige och med särskilt tryck på fotbollen som integrationsinstitution. Därmed inte sagt att det saknas utblickar eller andra ingångar i de sammanlagt 33 reportagen.
Erik Niva är en mästare på att vrida och vända, förklara och analysera. Det är uppenbart att han drivs av nyfikenhet och en glöd för sammanhangen. Han är övertygad och övertygande när han diskuterar fotbollens kraft som inkluderande oavsett vem du är eller var du kommer från. Niva menar att samtidigt som avstånden växer mellan människor i vårt samhälle, så krymper de runt fotbollsplanen. Det gäller både på läktarna och på planen.
Som läsare vill jag verkligen tro att Erik Niva har rätt och gudarna ska veta att han är övertygande, men jag är inte alltid lika säker. Däremot förförs jag av de välskrivna reportagen och de många nedslagen i vårt avlånga land. Ett reportage handlar för övrigt om Arvidsjaur med rubriken "Världen till Arvidsjaur, Arvidsjaur till världen".
För alla som verkligen älskar fotboll och då menar jag inte i första hand de som bara vill se sitt favoritlag vinna, så är det här obligatorisk läsning.