Årets festival är den nionde i ordningen. Pitefolks profilområde är minoritetskulturerna. I år kommer bland annat Luleåbaserade gruppen Vaimo med Maria Ruottinkoski på sång att bjuda på en finsk/tornedalsk/samisk chanson-mix. Bahaven Trin (romani för ”spelande trion”) gör finska romska visor och lite Django Reinhardt. Som om det inte vore nog har ett samiskt ”dreamteam” bokats med stöd av Sametinget; sångerskan/jojkartisten Katarina Barruk som spås en lysande framtid, Marja Mortensson som festivalens motor, Dan Engman, kallar sápmis svar på Kate Bush och jojkprofessorn/kompositörern/producenten Frode Fjellheim som skrivit musik till Disneys multisuccé ”Frost” gör en gemensam konsert.
– De har ytterligare fyra musiker med sig. Det är elitserien i kubik, myser Dan Engman.
.
Vidare blir det ett besök av americana/bluegrassbandet Mipso från North Carolina (bandet som nyligen släppte sitt femte album har av självaste Rolling Stone listats bland ”artister du ska känna till”), albumdebuterande Järventaus/Dluzewski som spelar svensk trad med tornedalstouch, Ahlberg Ek & Roswall (tillsammans med Ulrika Bodén) som 2016 blev ”årets grupp” på Världsmusikgalan, familjeensemblen Burman Berggren från Lycksele samt åldersblandade Ethno on the road som bjuder på musik från olika länder och utlovar en helt unik repertoar.
.
Årets festival manifesterar ytterligare det Dan Engman har jobbat med i några år, att få igång en ungdomsverksamhet med stöd från exempelvis Norrbottensmusiken och samarbeten med kulturskolor.
– Det är jätteviktigt för att plantera en annan musikgenre i ungdomarna.
– För första gången omfattar festivalen en barnföreställning (lördagen) med Sousou och Maher Cissoko, som gör ett afrikanskt program riktat till barn. Barnen får vara en dag i afrika, spela cora och höra historier. Duon kommer även att ha en kvällsföreställning med annat program.
Han brinner för ungdomssatsningen och berättar att unga ensembler från Råneå, Piteå musik- och dansskola och andra ställen kommer att medverka i år. Det blir även folkmusikworkshop för unga under lördagen. Dan Engman ser det som ett sätt att röja mark för en framtida vision. Norrbotten kan redan stoltsera med ungdomsensembler inom klassisk musik, jazz och körsång. Dan Engman för samtal och vill se en liknande ensemble inom folkmusik.
– Det finns på många håll i landet. Det har provats och är en bra plantskola för unga musiker som vill spela folkmusik. Som bieffekt hoppas jag på fler sökande från närområdet till folkmusikklassen på Framnäs.
.
Dan Engman ser världsmusiken som förenande kraft, en kulturvärld som ständigt väcker hans nyfikenhet.
– Det är så lätt att göra saker till vapen och det är synd. Samtidigt kan man invända att jag också gör kultur till vapen och för en slags agenda. Att manifestera mångfald kan man se som ett politiskt yttrande, men grunden är min nyfikenhet. Och jag ställer inte ”saker” på scenen som jag inte tycker är bra.