Konserten inleds med Al Greens "Take me to the river", en exemplarisk öppning med god styrfart och myndig inställning.
Det låter som ett band som kommer direkt ur replokalen och in på scenen. Kort sagt, det här sitter som en sportsko. Dessutom känns ljudet som den lyckliga kombinationen mellan grymma musiker, lokalens anatomi och ljudteknikerns färdighet.
.
De flesta låtarna hämtas från Ida Sands rykande färska album "My soul kitchen". Souligt värre med andra ord. Ibland lite åt jazz, ibland åt det funkiga och på det hela taget mammas gata för Ida Sand. Det är här hon ska vara, i en soulig, lagom "slick" miljö.
.
För en trumentusiast som undertecknad är det förstås en fest att få gå och lyssna på Per Lindvall. Monstertrummisen med meriter från allt från Electric Banana Band till Abba är en fröjd att följa under konserten. Hans teknik och inre klocka (atomuret, typ) kommer ibland fram i fills, eller fräcka avbrott mot låtens rytmiska ramverk, men framför allt handlar det om sound och groove, en inställning som nog delas av hela bandet förresten.
.
Ida Sand har en fyllig och fin röst med karaktär och parkerar ofta ganska bekvämt i registret. Dock föredrar jag när hon får jobba lite extra uppåt, som i "Just kissed my baby". Det finns mycket att hämta där.
Dessutom är hon en klaviaturspelare att räkna med. Hon utforskar flygeln i "Born on the bayou", där genomgående smakfulle gitarristen Henrik Jansson är med och slår upp hela färglådan och Lars Danielsson har en av flera minnesvärda stunder. Senare funkar hon loss rejält i Stevie Wonders "Please don't hurt my baby".
.
Jag gillar hur Ida Sand strippar ner Beach Boys-klassikern "God only knows" till jazzballad och liksom ger texten än mer än mer densitet.
Hennes egna "If you don't love me" är anspårkslös och nästan lite naiv i sin uppbyggnad, en tassande och riktigt vacker sak som på skiva framförs som duett med Nils Landgren. Busigt leende snor Henrik Jansson gitarrsolot från Lionel Richies "Hello".
.
Det är inte alltid låtarna i sig som är grejen, men sången, glädjen och samspelet får det att sjuda, koka och bubbla om rätterna från Ida Sands soulkök.