Ungdomens röster hörs i ny musikvideo

Alla ser vi samma himmel fast från olika håll. Det är budskapet i ett samarbetsprojekt mellan ett tio-tal artister från hela Sverige som tillsammans deltar i en gemensam låt. Kalle Gracias från Piteå är en av artisterna som medverkar. Just nu jobbar man på en musikvideo och i går filmades hans del i Piteå.

Anthony Skaff åker runt i Sverige och filmar musikvideon. ”Det roligaste för mig är att dra runt hos alla, det blir väldigt familjärt och personligt” säger han.

Anthony Skaff åker runt i Sverige och filmar musikvideon. ”Det roligaste för mig är att dra runt hos alla, det blir väldigt familjärt och personligt” säger han.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2014-08-25 04:00

Kalle Gracias, rapparen Gonza-Ra från Storuman och filmaren Anthony Skaff befinner sig på Piteå Havsbads hotelltak för att filma Kalle Gracias del i musikvideon till låten Samma himmel. Stora vyer mot havet och himlen ligger som fond för Piterapparens del i videon.

– Det känns kul, jag har aldrig varit med på en så stor samlingslåt tidigare. Det är ju det som är hiphopens stora fördel, det är den ultimata colab-genren. Det var ju så jag började få ut mitt namn också, genom att samarbeta med andra.

Samma värde

Anthony Skaff har filmat videos åt bland andra Ken Ring och Daniel Adams Ray, och han tycker projektet med temat kring sammanhållning och gemenskap är kul att jobba med.

– Oavsett om man är från förorten i Hässelby med problem i bakgrunden eller om man är en medelklasssvensson så har vi samma värde, säger han.

– Det roligaste för mig är att dra runt hos alla, det blir väldigt familjärt och personligt.

Den underliggande meningen i låt – och filmprojektet är tanken om alla människors lika värde, och under ytan finns ett budskap om antirasism och tolerans.

– Det har blivit ett mycket hårdare klimat i Sverige med rasismen och religionsdebatterna, och vi vill på något sätt förmedla det vi står för. Om vi, med helt olika bakgrunder och förutsättningar kan gå ihop och berätta våra historier på det här sättet, varför skulle det vara annorlunda för andra?, säger Anthony Skaff.

– Vi tror samtidigt att unga kanske inte lyssnar på politiker på samma sätt som man lyssnar på musik, vissa förstår inte ens deras avancerade termer. Men en artist man kanske känner igen från torget, konserten i somras, skolan eller tunnelbanan kanske är lättare att relatera till, fortsätter han.

Olika miljöer

Upplägget för musikvideon är att varje artist får välja ut miljöer som är representativa och viktiga för dem, vilket ger en stor bredd av miljöer. Från storstadsmiljöer, förorter, men också natur. I går filmades Gonza-Ras videodel från inlandets fjälltoppar.

– Jag har låtit alla bestämma själva var de vill filma. Idén är att jag hälsar på alla som medverkar och filmar dem i miljöer som är viktiga för dem, säger Anthony Skaff.

Fått hjälp på orten

Både Anthony Skaff, Kalle Gracias och Gonza-Ra är imponerade över all den hjälp de fått på de olika orterna de har varit på. Tony Anthony Skaff har i egenskap av filmare åkt runt till alla deltagarnas orter, och berättar att de blivit väldigt väl bemötta.

– När jag åker runt och filmar märker jag hur bra folk är på att hjälpa till på orterna där vi filmar. Här i Piteå har Pite Havsbad hjälpt oss mycket, vi fick både ett hotellrum och tillgång till taket att filma på. Jag har aldrig varit i Piteå tidigare, men det är trevligt här, säger han.

Bra sammanhållning

Sammanhållningen bland deltagarna i projektet är redan nu stor, och alla har träffats i Stockholm för att spela in låten och filma den gemensamma refrängen till musikvideon.

– Det är kul att träffa så mycket folk från helt andra världar, men de gör samma grej. Kul med en så proffsig produktion också, att bli så proffsigt bemött, säger Gonza-Ra.

Alla kan skriva en vers

Utflyttade Pitebon Olle Lundquist är projektledare för samarbetet, och idén med låten och videon grundar sig i att låta ungdomar från hela Sverige göra sin röst hörd och berätta om sina liv.

– Det här är något av ett generationsmanifest, Unga människor mellan 20 – 30 år berättar om sina liv och vilka de är genom en låt och en video. Det är ett stort projekt. För en gångs skull har vi fått ihop en stor budget för inspelning och produktion, vilket känns väldigt kul, säger han.

Han framhåller vikten av att ge ungdomar i dag möjlighet att göra sina röster hörda.

– Det pratas mycket om särfördelning i samhället mellan olika grupper, och det tycker jag gäller för ungdomar också, som jag tycker har det jävligt tufft idag.

Tanken är att låten ska kunna användas av fler ungdomar som vill lägga till egna verser för att höja sin röst för vad de tycker är viktigt. Detta kommer att göras via en inspelningsfunktion på kampanjsajten som lanseras samtidigt som låten och videon i november.

– Det finns en tanke att göra en rapdagbok där vem som helst kan ta låten och spela in sin egna vers. Det behöver inte vara rap, det kan vara sång, en dikt, eller bara att prata. Vi hoppas att folk kommer att delta, det spelar ingen roll hur bra man är. Bara man har något att säga. Det hade varit kul att ta Guiness rekord för flest verser på en låt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!