Tar stoltheten till bokmässan

Genuin känsla av stolthet som resurskälla för organisationer lyfts fram i boken ”Stolthet som strategi”. ”Vi vill se gladare människor och blomstrande samhällen”, säger Pitebon Caroline Stenbacka Nordström, en av författarna.

"Poängen är att vi alla har möjlighet att känna stolthet och den kan bli en viktig resurskälla, både på individ- och gruppnivå. I vardagen", säger Caroline Stenbacka Nordström som tillsammans med Elin Alsiok har skrivit boken "Stolthet som strategi" som de föreläser kring på bokmässan under torsdagen.

"Poängen är att vi alla har möjlighet att känna stolthet och den kan bli en viktig resurskälla, både på individ- och gruppnivå. I vardagen", säger Caroline Stenbacka Nordström som tillsammans med Elin Alsiok har skrivit boken "Stolthet som strategi" som de föreläser kring på bokmässan under torsdagen.

Foto: Fotograf Hèlene

PITEÅ2018-09-26 16:57

Boken vänder sig primärt till företag och organisationer. Hon har skrivit den tillsammans med Elin Alsiok som en gång var hennes student vid Luleå tekniska universitet.

– Att göra någonting tillsammans med Elin är så mycket mer värdefullt. Vi har testat metoden genom hela processen. Vi:et har skrivit boken.

.

Författarna gör avstamp i en globaliserad värld. För företag och organisationer är det klokare att vara proaktiva och ta ledningen än att blicka tillbaka mot ”good old days”, resonerar Caroline Stenbacka Nordström.

– ”Stolthet som strategi” menar att organisationer strategiskt behöver fundera ”hur ska vi vara i en värld som är global”. Förr var jantelagen fungerande för stammen, bygdegemenskapen och det industriella bandet; att inte förhäva sig

– Man behöver kunna flexa sitt perspektiv. Det är viktigt att vara ödmjuk, som jantelagen förespråkar, men den undervisar till självförnekande ödmjukhet. Vi har gjort en skala där självförnekande ödmjukhet är ena polen medan den andra är självförhärligande hybris. Var ska vi då befinna oss? Jo gärna här i mitten, i stoltheten, den äkta naturliga, där man varken står och bugar eller tänker ”ingen annan än jag kan någonting”.

.

Författarna definierar stolthet som ”jag kan” och ”vi kan”.

– Det är en fantastisk definition. Vårt samhälle säger ”tro på dig själv”, men å andra sidan ”vem tror du att du är”. Det är rätt förvirrande!

Stolthet som begrepp kan säkert misstas för det stöddiga eller malliga, men autentisk stolthet har ingenting med hybris att göra menar författarna.

– Vi förklarar vad ”Stolthet som strategi” innebär. Vi visar effekter och möjligheter. Vi har gjort en kvalitativ studie där personer har fått associera vad det betyder för dem i deras dagliga verksamhet i kundbemötande.

.

Mellan hybrisen och ödmjukheten finns den autentiska stoltheten.

– Man måste komma upp från ”kan inte” till ”kan” och bort från bara ”jag kan” till ”jag kan/vi kan” och stå stabilt i det. Det är de ledarna våra företag och organisationer behöver när man ska konkurrera på världsmarknaden.

Det låter eftersträvansvärt.

– Sannerligen. Kan ett företag eller en organisation ha ledare och medarbetare som kan mötas i det här ...

– Det är det vi har utvecklat en tydlig metod som heter stolt bemötande, att det handlar om bemötandet och mötet. Vi skriver väldigt konkret hur man kan göra.

Caroline Stenbacka Nordström pekar på tydliga ramar och rimliga mål för att var och en ska kunna relatera utifrån sitt eget ansvar och känna stolthet utan att jämföra sig med någon annan.

Hon noterar att organisationer ofta jobbar med utvärdering.

– Det har en bedömande princip i sig; är det bra nog eller inte? Det är i sig någonting man kanske behöver göra, men i vår bok är vi inne på att man i stället ska uppvärdera det vi är och det vi gör. Det är det första lärandesteget i vår metod, att uppvärdera allas betydelse och värde. Börja i det som finns och uppskatta det, inte bara den berömmande uppskattningen utan även ”vad kan vi göra bättre”.

– Det stegvisa respektfyllda kan göra att vi drar oss till den balanserade stolthetskänslan.

Vad blir resultatet om man uppnår den här stoltheten?

– Att det blir sunda flöden, att folk mår bra, friska och inte bränner ut sig. Det är en jättestor effekt av det här.

Går det att översätta i kronor och ören?

– Det gör det ju. Klart att vi har med ordet lönsamhet (skratt). Det är klart att det är lönsamt om folk är friska och om de är kreativa i bemötandet, har kundfokus. Alla de här orden som kommit fram i studien. Det är möjliga effekter, som folk vittnar om när de känner sig stolta.

– Stolthetskänslan har ett alldeles unikt fysiskt uttryck. Man känner igen den oavsett var man är uppvuxen. Med den globala ekonomins logik innebär det att vi kan nå alla.

.

Med ett komplext ämne behövde boken vara pedagogisk, säger Caroline Stenbacka Nordström om den nätta boken som är på blott 131 sidor.

– Lättillgänglighet både i det fysiska formatet och i språket. Vi vill hemskt gärna att den blir läst. Vem som helst kan lägga den i sin handväska.

Caroline Stenbacka Nordström beskriver mottagandet som fantastiskt. Författarna känner en stark entusiasm kring ämnet och vill ha en långlivad bok. De vill komma ut och prata och jobba vidare med organisationer utifrån sin metod.

– Att vara med på Bokmässan känns jättekul. Herregud vilken arena!

Stolthet som strategi

Undertitel: ”Stolt bemötande som skapar värden i din verksamhet”.

Utgiven: Maj 2018 av bokförlaget Liber

Om författarna: Caroline Stenbacka Nordström är ekonomie doktor med examen från Hanken Svenska handelshögskolan och har bakgrund inom global marknadsföring och som universitetslektor vid Hanken och LTU. Verksam som auktoriserad gestaltterapeut med inritning mot oranisationers förändringsprocesser.

Elin Alsiok är filosofie magister med bakgrund som internationell projektledare vid Norrbottens handelskammare. Utbildar om bemötande kopplat till stolthet genom sitt eget företag.

Aktuell: Boken representeras på bokmässan i Göteborg där författarna håller föredrag under torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!