Stina Jacksons tredje roman handlar i korta drag om en mor vars dotter åkt över Atlanten och lämnat mamman kvar i lägenheten i Skellefteå. Där hon ensam saknar, längtar och oroar sig för sin dotter.
– Sedan får vi också följa dotterns färd i USA, där hon träffar en man som heter Tyler. Man kan säga att jag i den här boken förenar mina två världar, Västerbottens inland och sydvästra USA, säger Stina Jackson.
Författaren är född 1983 i Skellefteå och har fått många ärofyllda priser.
– Jag bodde 22 år i Skellefteå och nu har jag bott 18 år i USA. Nu bor jag i Denver. Det kändes som overkligt att min amerikanska värld inte skulle börja leta sig in i mina böcker, så det är ett nytt sätt för mig att skriva på, säger hon.
I nya spänningsromanen färdas hon i det hon beskriver som sydvästern. Delstater som Colorado, Utah, New Mexiko och Arizona finns med. Hon berättar för Ordmåns lyssnare att hon ser mycket i bilder som ökenlandskapen och slätterna. Hon tyckte också att det var spännande att ta med Norrbotten och Västerbotten.
– De är ju också perifera och ligger inte nära huvudstäderna. När man tänker på USA är det många som tänker på öst- och västkusten. Det kändes roligt att få in platser som många kanske inte tänker på. Jag vandrade mycket och pratade med folk under skrivprocessen, säger hon.
Innan hon kom till Piteå har hon besökt Stockholm ett par dagar.
Hur känns det att vara i Norrbotten?
– Det är alltid jättekul, även om jag känner mig lite som en utböling när jag kommer hem. Jag brukar säga att jag är inte hemma någonstans. Nu har jag umgåtts med min bror och hans familj ett par dagar. Det känns lite som att man får börja andas igen när man är här. Jag börjar känna mig som en människa igen, säger hon.
För fem år sedan blev Stina Jacksons debutroman "Silvervägen" prisad och hyllad. Den fick ett stort genombrott både i Sverige och internationellt och är utgiven i 29 länder.
När uppföljaren "Ödesmark" gavs ut våren 2020 var Kenneth Wikström, polisområdeschef i Norrbotten, Stina Jacksons bollplank. De höll kontakt online.
– Vi pratade mycket om polisiärt arbete i Sverige. Hur man exempelvis jobbar med en polishund. Hon tycker att detaljerna är viktiga. I kväll är jag här för att lyssna och för att träffa henne, säger Kenneth Wikström.