Rosade Crighton spelar på Kalles

Med sin mörka stämma och stämningsfulla ljudvärld har han nämnts i samma andetag som artistkollegorna Nick Cave och Tom Waits. I morgon kväll spelar australiensaren William Crighton på Torsdagsklubben på Kalles.

Australiensaren William Crighton gästar höstpremiären för Torsdagsklubben på Kalles.

Australiensaren William Crighton gästar höstpremiären för Torsdagsklubben på Kalles.

Foto: Renae Saxby

PITEÅ2019-09-04 17:14

Han gjorde succé under sin Skandinavienturné härom året och nu är han tillbaka i Sverige för hela 15 spelningar.

– Jag älskar Sverige. Folk är vänliga, hjälpsamma och en jättebra publik. Jag gillar särskilt naturområdena, de vackra landskapen.

Folkrockpoet är en titel han själv skriver under på. Rootsiga William Crighton har alltid känt att musiken varit ett enkelt sätt att uttrycka sig på.

– Att satsa på en musikkarriär var inte lika naturligt, men jag jobbar på det. Det är mycket skitsnack i branschen. Att hitta min egen stig har inte varit lätt, men nu har jag nått en punkt där jag omges av bra folk. Vi fokuserar på att göra konst, sprida sanningen och få familjen att växa.

Att sjunga psalmer till en gammal Hammondorgel i kyrkan som barn var en tidig musikalisk kick. Teman kring ondska och godhet letar sig in i hans låtar i dag.

– Jag vet inte vad herren och djävulen håller på med, det är för svårt att se skillnaden, men jag utforskar dessa teman och försöker att lyssna mest på moder jord och vad hon har att säga.

– Psalmer har definitivt sin resonans hos mig. Att sjunga i grupp är en härlig känsla och det var nog det jag gillade mest i kyrkan som barn.

Där debutalbumet i mångt och mycket handlade om uppväxt handlar uppföljaren, fjolårets "Empire", om ett större grepp kring mänskligheten och inte minst miljön. William Crighton skräder inte på orden och ser dagens regering i Australien som giriga miljöterrorister.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, men jag vet att kommande generationer, om det finns några, kommer att se tillbaka med ilska och förvirring. Men vi försöker att vara positiva. Som jag ser det måste vi ställa oss bakom bevis och resultat av modern vetenskap, samtidigt som vi lyssnar på de äldsta från aboriginerna (den australiensiska ursprungsbefolkningen) som levt utan människosläktets miljökatastrofer i över 200 000 år, med avancerade sociala system, medicin – och i symbios med moder jord.

– Om vårt fokus som mänsklighet är symbios med jorden och inte med ekonomin eller odödligheten, tror jag att vi har en chans. Det är det jag undersökt på "Empire". Vi är och har alltid varit en jord, ett folk, med många olika sätt att dela den mänskliga upplevelsen.

Vad kan publiken i Piteå förvänta sig?

– Det är hemligt, men jag garanterar att ni får uppleva någonting som får er att vilja stanna eller gå. Förhoppningsvis det förstnämnda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!