Rikedom och kontroll styr saudiska kvinnors liv

Saudiarabiens tolkning av islams sharialagar begränsar de cirka 28 miljoner invånarnas - och särskilt kvinnornas - rätt att utöva livet. Så uttryckte sig journalisten Tina Thunander när hon kom till Ordmån i Piteå, för att berätta om sina resor till diktaturen.

Tina Thunander pratade om sin senaste bok "Resa i Sharialand" när hon kom till Piteå. Hon har även skrivit böckerna "Rätten till ett barn" tillsammans med Anna-Carin Pihl, om hur barn far illa vid vårdnadstvister, samt "Barnbrudar"om hur romska, muslimska och kristna flickor i Sverige tvingas in i äktenskap före den lagstadgade åldern 18 år.

Tina Thunander pratade om sin senaste bok "Resa i Sharialand" när hon kom till Piteå. Hon har även skrivit böckerna "Rätten till ett barn" tillsammans med Anna-Carin Pihl, om hur barn far illa vid vårdnadstvister, samt "Barnbrudar"om hur romska, muslimska och kristna flickor i Sverige tvingas in i äktenskap före den lagstadgade åldern 18 år.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-03-08 06:00

Vid sidan av sin anställning på Sveriges Television i Malmö, har Tina Thunander som hobby att skriva böcker.

Den senaste heter "Resa i sharialand" som nominerades till Augustpriset 2010.

Titeln är missvisande så tillvida att de saudiska männens tolkning av hur Koranens påbud ska efterlevas ofta har mer med traditioner än med religion att göra, men rättvisande i meningen att Saudiarabien offentligt hävdar att det är gudstron som styr landet.

Många tillgångar
Här kan tilläggas att även oljetillgångarna styr, men Tina Thunander åkte dit för att belysa hur kvinnorna har det i en av världens få teokratier.

Hon började med att konstatera att hela det saudiska samhället bygger på att en man som ville reformera islam på 1700-talet, slog sig ihop med dåvarande kungen. Hon syftade på Muhammed abd al Wahab. Han grundade en sekt kallad wahabismen, som många muslimer tog avstånd ifrån redan under hans livstid. Dennes barn, gifte sig med kung Al Sauds barn och det är förklaringen både till nationsnamnet och den balans mellan religiös och världslig makt som landet gör allt för att bevara.

- Kungen har hand om den statliga organisationen och de religiösa grupperna har hand om människornas liv och leverne, sa Tina Thunander och tillade:

- Saudiarabien är islams supermakt. Där ligger muslimernas heligaste städer Mecka och Medina, men de saudiska oljepengarna styr också mycket av hur islam tolkas.

Underbart kvinnohotell
Själv blev Tina Thunander föremål för diskussioner på saudisk regeringsnivå, när hon fick visum 2008. Hon tror att hon sågs som någon slags prövosten. Dels är det sällsynt att någon som inte är muslim får visum till Saudiarabien såvida det inte handlar om gästarbetare, dels är hon kvinna och reste dessutom ensam, vilket inte är tillåtet.

- Jag sökte visum till flera muslimska länder, men Saudiarabien var det enda land som svarade. Jag förklarade att jag varken var intresserad av terrorism eller av olja, eller av dödsstraffen som verkställdes utanför moskén på fredagar. Jag sa att jag inte begriper mig på sådant, för jag är bara en enkel kvinna som är intresserad av kvinnofrågor, berättade Tina Thunander och läste högt ur sin visumansökan.

Välutbildad kraft
Hon förklarade sig vara säker på att hon därmed kunnat röra sig i landet på ett sätt som vore omöjligt för manliga journalister.

- De kan ju till exempel inte bo på kvinnohotell som jag gjorde. Det var helt underbart! Men det drivs knappast i vinstsyfte, prinsessan som äger kvinnohotellet har det som ett politiskt projekt. Det är överklassens kvinnor som driver kvinnofrågorna i Saudiarabien och 11 mars har utropats till upprorsdag.

Tina Thunander sa att hon har sett hur såväl kvinnor som en del män, bland andra kungen, börjat förstå att vissa religiösa lagar måste förändras i Saudiarabien. Exempelvis krävs att fler än fem procent av kvinnorna förvärvsarbetar om landet ska kunna bemöta den väntande befolkningsexplosionen.

- Det är inte vad vi i västvärlden menar med jämställdhet som krävs, dit är det ännu långt, men utvecklingen har gått fort sedan oljan började spruta 1938. Då var nästan alla landets invånare beduiner och analfabeter. Nu är bara 20 procent analfabeter, tio procent beduiner, och kvinnorna tar fler examina vid universitet än vad männen gör.

- De blir aldrig myndiga enligt nuvarande lagar, med det finns en imponerande kraft bland kvinnorna som är framåtsyftande och det ska bli spännande att se vad som kommer att hända, sa Tina Thunander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!