Piteå kyrkopera på turné - men inte i Pitebygden

De tre sista kantaterna i Johann Sebastian Bachs "Juloratoriet" repeteras för fullt hos Piteå kyrkorpera, inför premiären 3 januari. Turnéplanen omfattar tre län, men i Pitebygden blir det ingen föreställning alls - vilket aldrig hänt förr med någon norrbottnisk kyrkoperauppsättning.

Johannes Liedbergius dirigerar ett förstärkt Norrbotten Neo.

Johannes Liedbergius dirigerar ett förstärkt Norrbotten Neo.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-12-15 06:00

Orsaken till att Piteå kyrkopera inte uppträder i Piteå, eller någon annanstans i länet utom i Luleå domkyrka och Bodens kyrka, är att ingen lämplig lokal finns tillgänglig, enligt Håkan Ekman som är producent för Norrbottens Kammarorkester.

Respektive kyrkas kör, en 14-mannaorkester i form av ett förstärkt Norrbotten Neo under ledning av dirigent Johannes Liedbergius, samt fyra solister och en körkvartett, behöver utrymme.

- I Piteå stadskyrka skulle vi nog inte få plats, möjligen i Norrfjärden eller Öjebyn. Men de hade kanske annat inbokat, säger Erica Back.

Hon sjunger altstämman i körkvartetten, vars övriga sångare är Josefine Gellwar Madsen, sopran, Love Bergman, tenor och Anders Edström bas.

Vana oratoriesångare
De fyra solister som Piteå kyrkopera samarbetar med i den aktuella uppsättningen har alla sjungit "Juloratoriet" tidigare. De har också samarbetat med varandra förut, om än inte alla fyra samtidigt. Sopranen Kristina Hansson har engagerats av Norrbottensmusiken i flera olika sammanhang genom åren som gått sedan studierna vid musikhögskolan Piteå. De övriga solisterna har aldrig uppträtt i landets nordligaste delar tidigare.

Som så ofta i uppsättningar av Piteå kyrkopera och andra sammanhang med musik, dans och teater, regisserar Kjell Peder Johansson. Han kan förutom regissör också titulera sig librettist, skådespelare, universitetslektor, samt koordinator på radioproduktion. Hans radioröst är känd för en stor del av svenska folket, inte minst för att han leder SR-programmet "Karlavagnen" när det sänds från Luleå på tisdagar.

Förhållningssätt
Kristina Hansson och de övriga solisterna - Annika Hudak, alt, Johan Christensson, tenor och evangelist, samt Lars Johansson Brissman, bas, får beröm för att de kom till Piteå väl rustade för sin uppgift.

- Jag är imponerad av sångarna som är så suveränt förberedda att vi kommit ner på sandpappersnivå direkt. Vi har bara sju repetitionsdagar i följd nu och en till dagen före premiären, men jag känner mig ändå säker på att resultatet blir bra, säger Kjell Peder Johansson.

Trots hans vana vid att regissera är formen för "Juloratoriet" ny för honom.

- Det här är ju inte en berättelse med handling som i en opera, utan i hög grad konsertant. Därför var det nervöst för mig att kliva in i det här.

- Nu försöker jag jobba med förhållningssätt och eftersom texten sjungs på tyska blir helheten mera känslomässig.

Kjell Peder Johansson säger också att han aktat sig noga för att inte berätta för mycket genom regin:

- Gör man det är det lätt hänt att folk får för sig att de inte fattar något. Men jag har inte dragit mig för att tillföra några saker, bland annat en passande dikt på svenska.

Lokal uppbackning
Apropå språk sjungs koralerna på svenska, av lokala körer i Luleå, Skellefteå, Lycksele, Örnsköldsvik, Umeå och Boden.

- Sånt här skulle jag vilja göra hela tiden och att få sjunga med de lokala körerna ska bli roligt, säger Johan Christensson.

Han får medhåll av säger Lars Johansson Brissman som i likhet med kollegan är en opera- och konsertsångare med internationellt arbetsfält, van vid stora scener.

- Att samarbeta med lokala körer är en bra idé.De har ju repeterat på sitt håll och kommer utan problem att inlemmas i helheten, säger han.

Sex lovsånger
Ur den nu aktuella tonsättningen av bibeltexten om Jesu födelse och första dagar har Piteå Kyrkoopera valt framföra kantaterna fyra, fem och sex, som skildrar namngivandet av Jesus och de tre heliga konungarnas tillbedjan.

När Bach skrev verket tänkte han sig att de sex delarna skulle sjungas vid sex olika gudstjänster mellan juldagen och trettondagen och inte sammanhängande. Numera delas verket oftast upp i två delar, möjligen tre, om det inte framförs i sin helhet. Piteå kyrkoperas solister bekräftar att det är de tre första kantaterna som de oftast sjungit.

- De tre sista är betydligt ovanligare, säger Annika Hudak.

Hon kombinerar sin tjänst som sångerska i Radiokören med att uppträda som solist och har sjungit oratorier så ofta att hon tituleras oratoriesångerska. Dirigent är Johannes Liedbergius, även han tidigare student vid musikhögskolan i Piteå.

FAKTA Juloratoriet

Kantat betyder lovsång.

Koral: kyrkovisa, psalmmelodi.

Oratorium betyder med musikterminologi ett större musikaliskt verk för orkester, sångsolister och kör, med berättande text men ingen handling att tala om. Inte avsett för scener.

Bach delade upp oratoriet i sex kantater att sjungas på de tre första dagarna i jul, nyårsdagen, söndagen efter nyår, och trettondagen.

Skrevs 1733-1734 när Bach var organist i Thomaskyrkan i Leipzig. källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!