Norrbottens mediaskugga diskuterades

Riksmediernas lokalredaktioner i norr blir färre och färre. Experter talar om mediaskugga. I samband med Dokumentärfilmsdagen hölls en paneldebatt kring hur medierna rapporterar i Norrbotten.

Publiken lyssnade till panelens debatt kring mediaskuggan i Norrbotten och Norrland i stort.?Foto: Gunnar Westergren

Publiken lyssnade till panelens debatt kring mediaskuggan i Norrbotten och Norrland i stort.?Foto: Gunnar Westergren

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2014-11-14 21:45

- Berättelserna finns där. Men vem lyssnar när örat finns i Stockholm?

Det var frågeställningen när panelen bestående av journalister, författare och branchfolk diskuterade hur media ska representera Norrbotten i framtiden. TV4:s och SVT:s nedläggningar av lokala redaktioner, nedläggningar av tidningsredaktioner och nyhetsbyrån TT:s frånvaro i norra Sverige gör att rapporteringen från lokala orter minskar.

–  Problemet är att inte bara örat sitter i Stockholm utan hela huvudet, säger Annette Carlsson, före detta tv-chef i Luleå.

Sverige separeras

Samtliga närvarande var överens om att mediaklimatet förändrats, att större fokus ligger på storstäderna och allt mindre på landsbygden.

– Sverige har blivit mer separerat. Därför är det viktigt att vi pratar om det här, säger Bengt Strömbro, chef på SVT i Umeå.

–Förut var SVT en samlad kraft där människor från hela Sverige kände samhörighet. Nu är det bara fyra regioner i Sverige som producerar program: Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Hur många idéer föds då utanför Stockholm frågar jag mig, säger Annette Carlsson.

Stolhet över innehållet

Annette Carlsson berättar om en tid när det fanns en stolthet över att producera lokala program om vardagliga saker.

– Förut fanns det en stolthet över innehållet. Människor kom fram till oss och sa att de tyckte om programmen vi gjorde i Luleå, att det var roligt att vi gjorde så bra inslag om Norrbotten. Så är det inte längre. Jag tror att lösningen finns i det digitala, men det behövs människor på plats. Människor som rör sig i regionen, fortsätter hon.

Fördomar om Norrland

Bengt Strömbro säger att man producerar mycket utifrån egna idéer som föds i Umeå, men håller med om att kunskap om norra Sverige in finns hos redaktionerna i Stockholm.

– Det finns många fördomar om norra Sverige som inte skulle vara okej att uttrycka om man pratade om andra grupper av människor, säger han.

Någon given lösning presenteras inte under samtalets gång men alla i panelen var överens om vikten av att lokala röster får höras. Alla tror också att det finns en publik för dessa röster.

– Det egna berättandet har en väldigt stor kraft. Det finns alltid en efterfrågan av berättelser, säger Po Tidholm, journalist och författare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!