Albumet har vuxit fram under en femårsperiod där så väl musikaliska influenser som livet som sådant haft inverkan på det som hörs på det färdiga verket.
– Anders, vår gitarrist, har varit med i låtskrivarprocessen på ett annat sätt. Han adderade en poppigare sida. Vi hittade en balans som har fallit ut väl, säger sångaren Marcus Eriksson.
Bandets musik, som tidigare haft ett tydligare industrirock-mörker över sig, har utvecklats åt ett betydligt syntigare håll, med mycket mer framträdande melodier. Samtidigt har bandet blandat in texter på hemspråket.
– Det är roligt att det blivit mer på svenska. Det är mer utlämnande på sitt sätt. Syntmattorna och drivet i låtarna har kommit till en annan dimension. Det kanske var mer stompigt innan. Det är väldigt melodiöst, säger Henrik Söderlund som spelar synt.
Han fortsätter:
– Det har varit ett långt projekt att få ihop det här, men det bara växer. När man lyssnar igenom tycker jag att det blir bättre och bättre mot slutet. B-sidan känns väldigt stark.
.
Tidigare har Ninedee varit mer tillbakadragna med sina ståndpunkter. Den här gången är de tydligare med sitt budskap. Marcus Eriksson tycker att det handlar om ett ansvar när man ställer sig inför publik.
– Nu är det omöjligt att inte vara poltitisk. Vi kliver ut, har våra åsikter och vi hymlar inte, säger han.
Sedan två år tillbaka har han flyttat tillbaka till Umeå där han hade en stor del av sin uppväxt, men mer eller mindre hela albumet är skrivet i Piteå.
”I en värld av hat” bär sitt tydliga budskap. Det handlar i grund och botten om människors lika värde.
– Håller vi oss till den baslinjen kommer vi att nå väldigt långt. Sedan är det mer komplext så i verkligheten, säger Marcus Eriksson som tycker att det blåser kalla vindar över Sverige.
Rasism, sexism och normbrytande är några av ämnena som berörs på nya albumet. Marcus Eriksson pratar om ganska syrliga texter.
– Vi vill skapa debatt och utmana det dagliga samtalet, att vi tillsammans tänker på hur vi uttrycker oss och vågar vara kritiska mot normer vi lever efter. Att även skapa skillnad genom att agera.
.
Vi pratar om klassklyftor, om machonormer, sexistiska och rasistiska strömningar i samhället, ämnen som berörs på albumet. Marcus Eriksson resonerar kring hur lätt det är att gömma sig i ”stadens dimma”, att man kan vara passiv i sin ton, insinuera saker och bidra till någonting passivt aggressivt som kan bli farligt när det får växa. Det blir också lätt att samtycka i det tysta när man inte vågar ifrågasätta folk i omgivningen.
– Vi har en plikt att ställa upp för medmänniskor som utsätts för negativiteter som rasism, sexism; alla former av kränkningar.
Det låter som om det vilar en våt filt av desillusion över den har skivan?
– Det är ju en våt filt. Det är ganska sorgligt faktiskt. Vi vill ändå se det som någonting positivt. Det handlar om att identifiera problem och våga göra någonting.
– Det finns en chans att lösa det här tillsammans, men då krävs det att vi tar steget, vågar blotta oss och säga ”det här är inte okej”.
”I en värld av hat” har släppts digitalt, men också på lp – 99 exemplar inklusive häfte med texter och foton – samt i kortad version på kassett. Formaten är en hjärtesak.
– Det blir så mycket roligare än att säga ”i dag släpper vi en singel på Spotify”, säger Henrik Söderlund.
– Det är kul att göra en kassett, men självklart är vinylen roligast. Det är så snyggt och så trevligt.
.
Närmast väntar spelningar i Linköping, Sandviken och Umeå. Ninedee ser fram emot att få spela live med den nya skivan i ryggen.
– Jag hoppas att det mynnar ut i många fina samtal med människor runt om i landet, säger Marcus Eriksson.