Mygg blev ljudkonst i Piteå

Myggor och deras surrande spelar en central roll i Brasilianska ljudkonstnären Vivian Caccuris verk "A Soul Transplant" som hon arbetat med under sin residensvistelse i Piteå. I morgon fredag, får allmänheten chans att ta del av verket under en förhandsvisning på Acusticum.

Sven Lidén och Vivian Caccuri tillsammans med Hanna Isaksson, Resurscentrum för konst, som är initiativtagare till residenset.

Sven Lidén och Vivian Caccuri tillsammans med Hanna Isaksson, Resurscentrum för konst, som är initiativtagare till residenset.

Foto: Anders Sandlund

PITEÅ2019-01-31 22:51

I ljudverket kombineras den mänskliga rösten med bland annat piporgel och myggljud. Det framförs till största del i mörker genom en storskalig ljud- och ljusinstallation i Röda Sten Konsthalls utställningsrum Katedralen (9 februari - 7 april). Vid lunchtid i morgon får allmänheten chans att uppleva en försmak i Acusticums lokal Black Box. Det blir ungefär 20 minuter av musik och ljud. Pianodelen kommer att framföras live.

Konstprojektet väver in vetenskap, historia, geografi och samhälle. Caccuri pekar bland annat på hur malaria har saktat ner eller stoppat kolonisering och hur mygg på sätt och vis har skyddat människor.

– Det är intressant att förstå hur myggor är ett så globalt ämne och hur folk reagerar på det både på liknande och olika sätt. De har påverkat hela världen. Tänk på människans genetik. Vår kropp designades av myggen; hur vi blev utvalda har att göra med sjukdomarna de spred för tusentals år sedan. Det accelererade urvalsprocessen.

Hon är, säger hon, en konstnär som jobbar med ovälkomna ljud.

– Jag vill föra dem till en ny nivå. Jag vill få folk att förstå varför de inte gillar dem. Finns en anledning? Kan man tänka om och börja gilla dem? De ovälkomna ljuden är de som intresserar mig mest.

.

Hon har tillbringat tre veckor i Piteå där hon träffat en musikalisk samarbetspartner i pianisten Sven Lidén som är student på Musikhögskolan.

– Jag hade ingen musik med mig när jag kom. Det här har blivit mycket bättre än väntat.

De träffade varandra helt spontant.

– Ibland måste man bara följa med i det som erbjuds. Han sa "vill du höra när jag spelar piano". Han spelade jättevackert och jag sa "okej, låt oss jobba ihop". Ibland bara finns det man behöver, säger Vivian Caccuri.

– Vi har haft en väldigt produktiv tid tillsammans, säger Sven Lidén.

Hanna Isaksson, verksamhetsledare på Resurscentrum för konst, är initiativtagare till residenset. I våras tog hon kontakt med Acusticum som var positiva till ett samarbete kring ljudkonst.

– Eftersom vi saknar mycket av den typen av konst i regionen så behöver vi input utifrån, säger Hanna Isaksson.

I dialog med Röda Sten föll valet på Vivian Caccuri. Satsningen ingår i ett större projekt, Swedish Lapland AiR där nio kommuner ingår. Projektet finansieras genom bidrag från Kulturrådet och Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!