– Det blir en festival utförd av kvinnor för kvinnor och barn och några män, sade Katarina Fallholm, vd och konstnärlig ledare när hon presenterade årets festspelsprogram vid ett frukostmöte i Vardagsrummet i Bryggeriet på fredagsmorgonen.
Hon säger att festspelen får kvinnliga förtecken eftersom det ofta är "kulturtanter" i plus 50-årsåldern som i stort sett går på allting.
12 akter
Trots det tycker hon inte att begreppet blir exkluderande. Män behöver inte känna sig dissade. Året festspel gästas av 50 musicerande kvinnor och 40 män.
Festivalen bjuder på 22 akter där 12 är klassiska men det kommer också att bjudas på musik med bland annat Eva Rögde och Junifamiljen vid "Club Festspelen" vid 1906 på Piteå stadshotell.
Under veckan dyker det upp artister som Arja Saijonmaa, Norrbotten NEO, Lise & Gertrud och i slutet av festspelen bjuds på sedvanliga mästarnas konsert. Fallholm säger att invigningskonserten 13 juni blir en höjdare med Eurovisions-schlagervinnaren Loreén och tre tenorer från Norge och Sverige. Under kvällen blir det dans på Nolia till Roxy storband.
Under veckan bjuds det på en operapremiär med nio operasångare och det blir allsång i parken med bland annat Patrik Öhlund.
Inger och Pippi
En kväll kommer skådespelaren Inger Nilsson med ett program där och sjunger och berättar om sitt liv i skuggan av Pippi Långstrump. Nilsson deltar också i programmet "filmmusik för alla barn" med bland annat Georg Riedel och Norrbotten big band.
Katarina Fallholm, flygvärdinnan som blev operasångerska och sedan 2013 vd för Festspelen, är kvinnan som lyckats vända röda festivalsiffror till svarta. Förra året omsatte festivalen två miljoner kronor och för första gången på länge redovisade den positivt resultat. Det blev 200 000 kronor plus.
– Det gick genom att spara, dra ned antalet anställda och minska på antalet spelplatser, säger Katarina Fallholm, som uppger att trots att årets budget är densamma har antalet spelplatser ökat igen.
Loreén och tenorer
Hon pekar på målet med festivalen. Den ska bjuda på det folk vill ha.
– Men också på sådant som de inte visste att de ville ha.I en sådan här festival krävs det en landningsbana med brett program för att locka in folk i den svårare musiken. Den ska inte gå in intellektuellt i hjärnan, den ska träffa hjärtat och magen, säger Katarina Fallholm om idén med den 33e upplagan av Festspelen i Piteå.