Mångfald i kulturnatten
Se klassikern "Casablanca" på bio mitt i natten. Eller gå på kvällsvernissage i Konsthallen med Dag Wallin från Nordingrå. Det och väldigt mycket annat kan man göra i Piteå på lördag, då Mångfaldsdagen med kulturnatt arrangeras.
På biblioteket visar kvinnoföreningen Esperanzas (Luleå) dräktutställning med cirka 40 internationella kvinnodräkter, som knyter an till mångfaldstemat. Under lördagskvällen kommer det att bjudas både på musikalisk underhållning och föreläsningar. På bilden ser vi Cheyenne Davis Häggbom och Elina Strand från Munksunds förskoleklass.
Foto: Gunnar Westergren
I Piteå, där Kulturnatten integrerats med Mångfaldsdagen, är Kultur Fritid och Arbetsmarknad och vuxenutbildning arrangörer i samarbete med Vänskapsföreningen, Folkets husföreningen, Bio 3:an, Piteå museum, kyrkan och RFSL Nord/Polstjärnan.
- Vi tycker att vi har fått ihop ett program som spänner över mycket, säger kultursekreterare Birgitta Hedeby blygsamt.
Hon pekar vidare på att man utnyttjar många arenor i staden: Christinaskolan, Gallerian, Ica Kvantum (poesiföreningen Slam och Tanke bjuder på "diktdemo" i mataffären klockan 20-22), Konsthallen, Krokodil, Piteå museum, stadsbiblioteket, stadskyrkan, Regnbågen, RFSL:s lokal, Småstaden, och Bio 3:an.
- Programmet är en blandning av lokala aktörer, huvudsakligen artister och musikgrupper, och inbjudna föreläsare, berättar
Birgitta Hedeby.
Känd radioprofil
Täppas Fogelberg, känd från radions Ring P1, medverkar både på Krokodil under eftermiddagen och på biblioteket på kvällen. På det förstnämnda stället ska han, under rubriken "Ett blindstyre berättar", kåsera kring hur det är att få en funktionsnedsättning i vuxen ålder och på kvällen tänker han prata om bland annat sin senaste bok "Trött, fet & 50".
Efter Fogelberg kommer Tommy Deogan att föreläsa på biblioteket. I sin bok "Blodsbröder" ger
Deogan bakgrunden till ett av de mest uppmärksammade fallen av dödsmisshandel överhuvud taget i Sverige. Den 29 juli 2002 blev 26-årige Tony Deogan, Tommys bror, det första dödsoffret för fotlbollshuliganism i vårt land, inför en match mellan Solna AIK och IFK Göteborg på Råsunda. Om detta ska Tommy Deogan berätta i Piteå.
Vänskapsföreningen har fått uppdraget att arrangera aktiviteter på Krokodil och har till den ändan bland annat engagerat bandet Pajala Tatawin, som blandar tunisiska och tornedalska tongångar till en egen musikalisk brygd. Programmet på Krokodil är det enda som man måste erlägga inträde för, annars är det fri entré till allt som ingår i Mångfaldsdagen med kulturnatt.
I Gallerian kan man "låna en fördom". I stället för böcker får man under 15 minuter låna en livs levande människa som representerar en fördom (det vill säga att många människor har fördomar mot dessa kategorier): en bög, en transvestit, en funktionsnedsatt person, en rom och en präst.
- Tanken är att man ska låna en fördom - och bli av med den, säger Helen Esberg, som leder bibliotekets mångfaldsprojekt Lika som bär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!