Magnettes spelade för elever i Piteå

Under ett par veckor får högstadieelever i länet chansen att träffa länets mest uppmärksammade popexport. På måndagen gjorde The Magnettes flera spelningar i Piteå.

The Magnettes pustar ut på scenen mellan de två spelningarna för elever i Piteå på måndagen. Från vänster: Tomas Bäcklun Thuneström, Sanna Kalla och Rebecca Digervall.

The Magnettes pustar ut på scenen mellan de två spelningarna för elever i Piteå på måndagen. Från vänster: Tomas Bäcklun Thuneström, Sanna Kalla och Rebecca Digervall.

Foto: Anders Sandlund

PITEÅ2018-09-24 14:06

Ljuset är blått och vitt, beatsen pumpar och refrängerna får publiken längst fram att dansa vilt. Sunkig klubb efter midnatt? Nej, en konferenslokal strax efter tio på förmiddagen.

.

Inför 450 högstadieelever jobbar bandet från Pajala stenhårt på scenen. Rebecca Digervall och Sanna Kalla vid mikrofonerna (de har sjungit ihop sedan mellanstadiet) och Tomas Bäcklund Thuneström på slagverk och gitarr kämpar sig in i spelningen och vinner publikens hjärtan. Efter första låten är det lite stelt, men snart börjar jublen komma och medan de smittsamma poplåtarna (”Killers in a ghost town”, ”Sad girls club” med flera) avlöser varandra stiger publikens volym och samlade energi.

.

The Magnettes är på skolturné. Två veckor genom Norrbottensmusikens försorg. En helt ny upplevelse för det norrbottniska musikfenomen som är vana att uppträda helt andra tider på dygnet.

– Det här var svinkul, som att spela en klubb klockan tolv på natten. Jag älskar det, med kids som bara kör. De vill ha kul, säger Sanna Kalla efteråt.

De har dock inte fått samma varma respons på alla ställen.

– Det började ganska hårt. Vi fick tuggummin kastade mot oss, det sköts gummiband och folk skrek grejer. Vi fick ”rusta upp oss” lite och hantera det. Det är ganska svårt, säger Rebecca Digervall.

– Publiken måste tas på allvar. När vi spelar på en klubb är folk där för att de vill det. Då har man ett jäkla försprång. Man kan inte komma in som en moraltant till kids på lektionstid. Då måste man tackla den grejen, säger Tomas Bäcklund Thuneström.

– Ofta är det någon i publiken som vill utmärka sig. Då har vi sagt ”Okej, är det någon som vill säga någonting. Kom upp på scenen och snacka”. Vi säger inte bara ”hörrudu, håll käften”.

Rebecca Digervall säger att gruppen måste äga rummet:

– Det här händer inte bara med kids. Ibland kommer fullvuxna män upp på scenen när vi spelar och försöker ta över. De vill utmärka sig, ta plats och får kanske lite panik av att vi tar för mycket plats.

.

Efter spelningen har bandet fått nya vänner på instagram. ”Jag stod längst fram”, skriver någon. ”Jag tror jag älskar er”, skriver en annan. Många kärleksförklaringar och beröm, men förstås också ”Ni sög”.

– Det är jättekul att vara ute bland elever, säger Sanna Kalla.

Sin egen högstadietid minns de som den både bästa och värsta tiden. Sanna Kalla:

– Man själv utvecklas så mycket och det är så mycket hormoner i sama rum, klassrummet. Högstadiet är en osäker tid också. Samtidigt som det är den roligaste perioden lider jag verkligen med de som går högstadiet nu. Dessutom är samhället ... Det är nästan som krig; mellan tjejer, mellan tjejer och killar ... Jag är glad att jag har gjort den där tiden.

– Det är så mycket identitet också, en tid när man tänker ”vem fan är jag”, ”vad vill jag” och ”vad tycker jag om saker” .., säger Rebecca Digervall.

.

Det är en väldigt speciell turné för er. Har ni något budskap med er?

– Det är viktigt för oss att förmedla till ungdomar i Norrbotten att man kan göra det vi gör fastän man bor kvar här, säger Sanna Kalla.

– Det finns mycket identitetspolitik och jämställdhetsfrågor i det vi gör; att vara som man vill och älska vem man vill. Men vi bestämde oss för att inte prata för mycket på den här turnén. Då blir det ”Utbildningsradion”. Det får bara finnas där. Det finns kanske någon alert klassföreståndare som kan prata med eleverna efteråt, både om vad de gillade och inte gillade. ”Varför blev du så nervös?”, ”Varför skrek du ’cringe’?”, resonerar Tomas Bäcklund Thuneström.

– Många av låtarna från vårt album handlar om att växa upp och känna sig som en jävla tönt och att bo i Pajala. Vad gör man när man känner sig utanför när det är så lite folk? Vi har ett ganska starkt feministiskt budskap också. Alla låtar är ur ett kvinnligt perspektiv. Det är inte kukrock, säger Rebecca Digervall.

.

Två spelningar om dagen ger en chans att testa nya låtar och bygga på showen. Efter några år av flitigt spelande i bland annat Europa, USA och Kanada väntar en höst med huvudfokus på att spela in ny musik. Medlemmarna är taggade.

När Magnettes inte är på turné har medlemmarna andra jobb vid sidan om. Samtidigt försöker de att ständigt hålla sig aktuella i sociala medier.

– Man är igång 200 procent. Tankarna är alltid på Magnettes, säger Sanna Kalla.

The Magnettes

Popband från Pajala.

Medlemmar: Sanna Kalla, Rebecca Digervall och Tomas Bäcklund Thuneström

Albumdebut: 2017 med ”Ugly youth”.

Har spelat i en rad länder. I december blir det konserter i Tyskland.

Aktuella: Gör skolturné genom länet just nu. Arvidsjaur och Älvsbyn får besök de närmaste dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!