Labyrinterna tar plats i ny bok

Samarbetet kring skärgårdens labyrinter tog en ny väg. Nu finns konstnären Sture Berglunds och Piteå museums betraktelser i en ny bok, "Jungfrudanser – Myt och verklighet".

Sture Berglund och Piteå museum medverkar i den nysläppta boken "Jungfrudanser  - Myt och verklighet" som nyligen släppts. Från vänster: Morgan Stenberg, Sture Berglund och Catharina Westling.

Sture Berglund och Piteå museum medverkar i den nysläppta boken "Jungfrudanser - Myt och verklighet" som nyligen släppts. Från vänster: Morgan Stenberg, Sture Berglund och Catharina Westling.

Foto: Anders Sandlund

PITEÅ2019-02-15 14:47

Sture Berglund minns när hans pappa visade honom en labyrint på Orrskäret i Piteå skärgård.

– De sa inte labyrint, de sa Viborgska stan. Jag tror att det var då det hakade in i min skalle. Det är som ett magiskt ställe.

Sedan dess har labyrinterna i Bottenviken fascinerat honom. Han säger att det sannolikt finns en hel del dolda labyrinter kvar att upptäcka. De har blivit en naturlig del av hans strövtåg på öarna. Han har letat aktivt efter fler och förstås speglat dem i sin bildkonst.

.

Svensk-Österbottniska samfundet och Kungliga Skytteanska samfundet samarbetar kring bokserien "Bottniska studier", med olika teman, däribland trästäder runt Bottenviken. "Jungfrudanser" gavs ut i december och har gått ut till alla i Skytteanska samfundet, kommer eventuellt att läggas ut på Piteå museum så småningom.

Sture Berglund fick i uppdrag av formgivaren Roger Jacobsson att stå för tio sidor.

– Då blev det labyrintstränder i norr. Jag är jättelycklig att Piteå museum finns som en del i det här projektet.

.

Boken tar upp många aspekter av jungfrudanserna –  labyrinterna – från utbredning och tidsepoker till teorier kring användning. Artikeln om labyrinter i Piteå skärgård, signerad Piteå museums Emeli Elfving och Morgan Stenberg, ingick i den utställning som producerades på Piteå museum 2015 och sedan visats på andra orter.

Sture Berglund samarbetade med Piteå museum kring utställningen.

– Sture är ju vår inspiratör på många sätt. Han kommer in ofta. Vi har trevliga samtal och han kommer med idéer. Vi har samverkat länge. Så blev det även i det här fallet, säger Catharina Westling på Piteå museum.

Utställningen finns i dag i Piteå båtmuseums lokaler.

– Den passar bra in där. Sedan finns möjlighet för andra museer att ta som vandringsutställning. Den är så smidig. Vi kan skicka den digitalt och sedan får man göra sin egen utformning utifrån plats. Det här är nästan universellt. Det finns på många platser, men varje plats har sin egenhet och sin tolkning. Det känns roligt att någonting vi producerat tillsammans med Sture är så allmängiltigt, säger Morgan Stenberg.

.

På ett seminarium i Vasa fick Sture Berglund slutordet och passade på att retas med experterna John Kraft och Christer Westerdahl.

– Jag sa att jag hoppas att vi aldrig löser gåtan (skratt).

Vad lägger du i det?

– Min fascination är "Varför ligger de där de ligger?" Labyrinterna ligger på sköna platser, medvetet anlagda där det krävs någon form av estetik också; känsla för landskap och skönhet. Hur tusan hade dessa människor tid för det här när de kämpade för sina liv i det här landskapet?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!