I foajén möts de som kommer till sjukhuset av musik och dans och i personalmatsalen hålls lunchkonserter. På ytorna däremellan inbjuds till sidenmålning och klotterbroderi, samt en allvarlig behåutställning med humor.
- Vi vill visa patienter, anhöriga, personal och besökare hur man kan göra för att få in mera kultur i vardagen. Sambandet mellan kultur och hälsa är väl dokumenterat och vi har en kultur- och hälsa-strateg som jobbar särskilt med det här, säger landstingets kulturchef Elisabeth Lax.
Gänget som underhåller i sjukhusets personalmatsal under måndagslunchen kallar sig Process och utgör bevis på att kultur är hälsosamt. Orkestern med sång, luftgitarr och "klackdans" som signum, bildades i Luleå 1993. Orkesterledaren Stefan Gerdin hade då kommit till insikt om att han hellre än att vara rockmusiker ville arbeta med funktionshindrade ungdomar.
Process pågår
1997 fick Process en egen lokal och i dag är drygt 50 personer med. Stefan Gerdin är anställd av Luleå kommun med titeln musikkonsulent och som sådan ordnar han med repetitioner, turnéer och andra speltillfällen.
- Processnamnet står för ständig utveckling. Det innebär att jobba med stora grupper och att utveckla tolerans och överseende med varandra. Vi skojar mycket, det är viktigt att hålla humöret uppe, säger Stefan Gerdin.
"Kulturentré" introducerades första gången i somras vid Sunderbyns sjukhus, med sångerskan Eva Plumppu som koordinator. Hon har fått tjänstledigt från sitt ordinarie arbete vid Skådebanan för att fungera som projektledare i Piteå.
- Jag har skrapat ihop ett musikaliskt startfält. I Sunderbyn fick kultursatsningen ett jättebra mottagande, både från personalen och från patienterna och deras anhöriga, säger hon.
Enligt Eva Plumppu verkar folk definitivt friskare efter att ha stimulerats kreativt.
- Det är många som blir inspirerade och börjar fundera på att börja sjunga i kör, dansa tango eller något annat som de kanske tänkt på men inte kommit sig för att göra.
Broderiklotterplank
Landstingets egna verksamheter, Norrbottens museum och Norrbottensmusiken, samarbetar med Hushållningssällskapet och Bloggslöjden för att genomföra "Kulturentré". De sistnämndas aktiviteter utgår från bloggen www.365slojd.se. Siffrorna står för att det finns en sak att slöjda för varje dag på året.
Till exempel kan man starta ett klotterbroderi som flera kan vara med och sy. Det som nu finns på sjukhuset påbörjades 2006 av hemslöjdskonsulenterna i Norrbotten och Internationella kvinnoföreningen Esperanza i Luleå. Det textila klotterplanket har varit med lite överallt och både kända och mindre kända personer har broderat - även sådana som aldrig hållit i nål och tråd.
- Varje stygn på broderiet bär på en historia. Samtidigt inbjuder skapandet till möten, att man stannar upp, pratar och är tillsammans, säger Esperanzas ordförande Magdalena Urgell.
Ingegärd Sundberg från Piteå, som vårdats på sjukhuset en längre tid, välkomnar avbrottet från de vanliga rutinerna:
- Att få komma till det här är en gåva, jag tycker det är fantastiskt, säger hon medan hon utför sitt broderiklotter.
Roliga behåar
"Sånt e livet" är en utställning om behåar, som Lapptäcksgruppen Norrskensflammorna i Jokkmokk gjorde när en medlem drabbades av bröstcancer. Resultatet är en rad fantasifulla konstverk och en utställning med humor som grundton i allvaret. Den finns på plan fyra till och med fredag.
Exempel på programpunkter under veckans återstående vardagar är orientalisk dans, folkmusik, klassiska pärlor med stråkkvartett, slöjd, med mera.