Det blev en ceremoni med tal, bubbel och bokutdelning. Nilsson, riktade särskilda korta tal och tack till kompositören Jan Sandström, körprofessorn Erik Westberg, kyrkomusikern Helena Holmlund, dirigenten Petter Sundkvist, dansprofessorn Cecilia Björklund Dahlgren och konserthuschefen Roger Norén för deras insatser för kultur, institution och konserthus.
Samtliga får i var sitt kapitel i boken reflektera kring sina vägval och sina personliga och professionella kopplingar till lärosätets och konserthusets framväxt.
.
Sam Nilsson, tidigare journalist, mångårig SVT-chef samt hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, blev en drivande kraft i arbetet med Musikhögskolans utveckling och det stora projektet med Acusticum. I boken berättar han om hur medie- och dansutbildningarna kom till musikhögskolan och hur samverkan mellan universitet, kommun och näringsliv ledde fram till konserthusbygget. Han delar även med sig av tankar kring framtiden, kraftsamling och ansvar.
– Boken är berättelsen om hur komplicerat det är med sådan här verksamhet, men också hur fantastiskt det är att hitta de rätta personerna som kan bygga upp det här, säger han.
Boken blir delvis en hyllning till en del mänskliga byggstenar som möjliggjort musikhögskolan och Acusticum.
– Hela det här gänget är ju oerhört begåvade. De gör saker som slagit igenom totalt, berömmer Sam Nilsson.
.
Bokens förläggare, kulturentusiasten Karl Petersen från förlaget Ordfirman, gjorde ett rent fysiskt boksläpp, i golvet, och lyfte dessförinnan i sitt tal fram Framnäs folkhögskolas betydelse för Musikhögskolans uppkomst.
– Historien är vacker, men för att få denna korsbefruktning av teknik och konst behövs människor. I den här boken handlar det om dessa människor. Det är en fin samling personer som på alla sätt bidragit till att göra Piteå ännu starkare och höja musiken flera nivåer på den här platsen i Sverige.