Satsningen är ett samarbete mellan Musikhögskolan och konserthuset. AnnaCarin Johansson och dirigenten Erik Westberg har länge pratat om att göra just ”Carmina Burana”.
– De flesta har ju ett förhållande till ”Carmina Burana”. Det är väldigt enkel, smart och därigenom bra musik. Den tar tag i människan, speciellt upprepandets logik, säger Erik Westberg och fortsätter:
– Här finns det ljuvligt vackra, det häftiga, det starka ... Man behöver inte förstå texten för att tycka om det.
.
Han kommer att leda uppåt 50 körsångare, från bland annat den egna vokalensemblen, Luleå kammarkör och Musikhögskolans kammarkör, och pratar om något bland det bästa som gjorts i körväg i länet.
– Det blir ett härligt ljud. Vi har jättefina solister, bland andra fantastiska sopranen Kristina Hansson som studerat här uppe och ingår i operakören i Stockholm, Calle Ackerfeldt (baryton) som har en ljuvlig röst och har varit på de flesta operascenerna i landet och så (countertenoren) Mikael Bellini som är väldigt bra som döende svan (skratt), säger Westberg.
.
Uppsättningen blir en chans att i skarpt läge testa Acusticums nya projektor som kommer att öppna nya möjligheter för det visuella i framtidens konserter.
– I stället för att satsa på konventionell konsertteknik satsar vi på video. Då blir den kreativa processen en annan; där man tidigare tänkt ”ska vi ha en blå eller gul bakgrund" och "hur ska vi rikta ljuset” kan man uttrycka sig på annat sätt i den kreativa processen, vilket skapar möjligheter för konstnärer, content-skapare, kreatörer och ljussättare att sammanfoga det här. Det kan vi också bygga in i de föreställningar vi gör, säger ljudteknikern Lars Johansson.
.
Grafiska formgivaren Amanda Mendiant har bidragit med sina färdigheter när publikupplevelsen ska förstärkas.
– Handlingen sätter ramarna på den grafiska profilen. Jag har gjort research om handling, texter och årtal, plockat fram färgskala och symboler. Jag läser mellan raderna och försöker hitta den röda tråden och hur man väljer att framställa det. Då är medeltiden det som skulle bli grunden; att fru Fortuna har den centrala rollen och människan följer bara med, lite ofrivilligt. Det är en ”modernare” touch på det hela. Musiken skrevs ju för inte så länge sedan.
Hon pekar på ämnen som dryckenskap, kärlek och köttets lustar.
– Allt känner alla igen. Det är tvära kast mellan avgrunden och den euforiska lyckan som kärleken ger.
Peter Sundqvist är länken mellan grafik och video.
– Mycket gick ut på att bygga ett flöde som ska följa musiken och berättandet, säger han och får beröm av Amanda Mendiant:
– Jag har varit trygg i att skicka vidare mina bilder och lämna viss marginal till att du gör någonting eget och sedan fått tillbaka någonting jag inte förväntat mig. Det är väldigt roligt.
.
Ljussättaren Magnus Grönberg lägger sista handen vid det visuella när det är konsertdags.
– Jag ”sätter” allt och går på musiken hela vägen och trycker mig genom showen manuellt. Vi försöker att få musiken att tala och mer understödja effektfullt än att det ”ska vara”. Bara för att man kan visa någonting hela tiden behöver man inte göra det, säger han.
AnnaCarin Johansson myser inför lördagens föreställning:
– Det är jättecoolt att se alla konstnärer arbeta tillsammans.