Det är förmiddag i Strömbackaskolans aula. Lärarna blir entrévärdar som tar emot biljetterna när det vankas populärkultur strax innan lunch. Snart hörs Lars Stenberg (norrländsk profil ur ”Mammas nya kille”-stallet) i ett specialbeställt intro innan herrarna Zakarias och Gracias gungar igång ”Storstadsblues” till tonerna av dragspel, akustisk gitarr och – hiphopbeats.
De spelar på åtta orter i Norrbottensmusikens regi, ibland flera spelningar på samma dag. Både folkets hus och rena skolspelningar står på schemat när de åker ut med David Björkén (gitarr), Oskar Dahlberg (dragspel) och Marcus Louvet Larsson (dj). Premiärgiget sker ett halvt dygn tidigare än de är vana vid.
Yngre publik
Kalle Gracias noterar att publiken var med på texterna och båda är nöjda efter 45 minuters framträdande när de hämtar andan över en pappmugg kaffe och några minuters frisk luft. Två grabbar ur publiken kommer förbi. Handskakningar och uppskattande fraser utbyts.
– Det var skitskoj. Normalt kör man ju klubbar och folk är lite äldre. Det är roligt att kunna ge någonting tillbaka. De flesta är inte myndiga och hade inte kunnat gå på våra vanliga gig, säger Zacke som faktiskt ser fram emot att äta i skolmatsalar.
Han fortsätter:
– Jag gissar att det inte är så många hiphopspelningar i exempelvis Gällivare. Vi vill göra någonting för Norrbotten, för svensk hiphop och norrbottnisk hiphop.
Vill inspirera
När Kalle Granberg, som Kalle Gracias egentligen heter, gick på Strömbacka för sex år sedan kom Swingfly och ADL och hade en spelning på skolan, även den i Norrbottensmusikens regi.
– Det var fett. Man tänkte ”fan vad coolt att rappa”. Då hade man inte spelat så mycket och tänkte ”jag vill stå på scenen”. Det känns skönt att få ta sig dit, säger han.
Vad vill ni förmedla när ni är ute?
– Det är viktigt att påpeka att ”kidsen” ska våga prova grejer. Första gången jag gjorde ett gig var i en aula i nian. Jag hade rappat i två veckor. Det var modigt. Hela skolan hade samlats för att bua ut oss. Vi vill peppa folk att våga sticka ut. I Norrbotten är det inte alltid lätt att våga ta första steget, men när man väl gör det och orkar gå vidare tror jag att Norrbotten är ett väldigt bra ställe, säger Zacke.
Hur gick den där spelningen?
– Det var ju inte på professionell nivå, men ingen buade, så man får väl säga att det var succé. Det var nice. Vinsten var att våga.
Zacke skriver just nu på uppföljaren till ”Renhjärtat” medan Kalle Gracias jobbar på sitt första album och siktar på att släppa nya låtar under våren.
Under fjolåret turnerade de en hel del tillsammans. Den här turnén blir en välkommen extrasväng på hemmaplan, men de påpekar att trots att Norrbottensmusiken är beställare anpassar de sig inte duon på scenen.
– Vi vill göra samma gig som på en klubb, säger Kalle Gracias.
De lärde känna varandra på Kingsize-galan för två år sedan och ömsesidig respekt uppstod. För ett år sedan började de spela ihop och under 2013 har Kalle följt med Zacke som ”en rappare till” (han gillar inte ordet sidekick).
– När vi har det här intresset gemensamt känns det som om vi har känt varandra hur länge som helst, säger Kalle.
”Liftarens guide till Norrbotten” heter turnén. Hur tänkte ni?
– Att musiken tar en till ställen som man kanske inte är beredd på. Man liftar med musiken. Nu har den tagit oss tillbaka där allt startade. Det är en cykel. Musik är mäktigt på det sättet, säger Zacke.