31-åringen från Piteå har jobbat professionellt med film i många år. Han har pluggat på filmhögskolan i Göteborg, startat ett eget produktionsbolag och gjort ett stort antal kortfilmer, däribland ”Skuggdjur” (manus och regi) som gått bra på SVT Play, fått mycket tv-distribution internationellt och vunnit hela 20 priser på filmfestivaler, däribland juryns specialpris på världens största kortfilmsfestival.
– Film är ett sätt att undersöka och reflektera över vad det innebär att vara människa. Film har möjlighet att spegla saker inom oss själva, och kan ta med oss i upplevelser vi annars inte har tillgång till.
.
Under samtalet blir det stickspår kring film ur kulturella, kreativa och kommersiella synvinklar. Jerry Carlsson pratar om streaming ur en demokratiserande aspekt, om biokulturens värde som umgängesform och om filmens, ja konstens, omätbara värden, fjärran från ekonomiska skalor. Här kommer parametrar som livskvalité och hälsa in.
– Jag vill skapa någonting som får ett eget liv och lever vidare i publiken långt efter att filmen har tagit slut.
.
Jerry Carlsson berättar om en enormt stark personlig upplevelse, hur en film fick honom att omdefiniera sig själv.
– Det var vid en tidpunkt i tonåren när jag mådde väldigt dåligt och jag trodde att orsaken till det var min attraktion till andra killar. Medan det i själva verket var många år av uppbyggd internaliserad homofobi, men det kunde jag inte formulera då. När jag satt framför tv:n och zappade mellan kanalerna fastande jag vid en film, som just handlade om en kille som attraherades av andra killar. Där och då öppnades en helt ny värld. Igenkänning. Ett nytt perspektiv. Jag kommer ihåg känslan av att för första gången känna, ”Jag kanske är som han, och det är någonting positivt.” Den filmen speglade något inuti mig själv, som jag inte vågade prata om med andra. Och den fick mig att känna att jag inte var ensam. Det var otroligt viktigt för mig.
.
Jerry Carlsson vill göra många olika saker, men kärnan är att skapa kvalitativa upplevelser och göra filmer som stannar kvar i publikens medvetande.
– Tycker man att man hittat något som slår an något i en, då tror jag att många kommer att känna samma sak. Man får lita på sina instrument och sin person. Man måste skapa utifrån vad man själv vill se och göra.
Kortfilmer, långfilmer, serier … Det är många projekt i olika stadier som produktionsbolaget Verket arbetar med parallellt. Samtidigt som de aktuella filmerna går upp på festivaler som Sundance och Toronto gror de kommande skapelserna i tanken.
– Varje gång ens film visas är man själv någon annanstans i huvudet.
Att göra film är fyllt av självutplånande processer, menar Jerry Carlsson som pratar om en form av självförakt i pendlandet mellan hopp och förtvivlan i skapandet. Här finns mängder av beslut att ta, krav på sinnesnärvaro och pressen av tid och ekonomi.
– Man är en liten, liten person efter varje inspelningsdag, berättar han och skrattar.
Å andra sidan finns starka stunder som väger upp.
– Det är en fantastisk känsla när man tillsammans med teamet känner att ”den där tagningen satt riktigt jävla bra”. Ibland vill man göra en tagning till för att man vill existera i det där lite till (skratt), men det är liksom redan gjort då.
.
Gemensamt för flera av Jerry Carlssons filmer är att de har hbtq-personer närvarande, oavsett handling. Att bidra till mångfalden av bilder av hbtq-personer är viktigt för honom. De närmast aktuella projekten är inget undantag. ”Nattåget”, ett kortfilmsdrama om en omdefinierande resa och ett möte mellan två personer på ett nattåg mellan Stockholm och Älvsbyn, är tänkt att spelas in i september/oktober i Norrbotten.
– Tom Granberg Filipp, rollbesättare i Piteå, söker och provfilmar för rollerna just nu. Två killar, cirka 16-24 år, och två vuxna som ska spela den ena personens föräldrar.
Även långfilmen ”Bränder”, en ungdomsfilm, har kommit ett steg närmare att bli verklighet. En skissfilm, för att utforska element i den kommande filmproduktionen, kommer att spelas in efter sommaren. Till den söker man 13-20-åringar.
– Vi söker alla ungdomar som är intresserade. Till vissa roller söker vi specifikt de som identifierar sig som hbtq (homo, bi, trans och queer) eller som funderar på sin identitet och kanske känner att man inte riktigt passar in i heteronormen. Man behöver inte ha tidigare erfarenhet av skådespeleri.