Inspirationsdag i Piteå för morgondagens stjärnor
Handfasta tips om låtskrivande, liveframträdanden och musikbranschen gjorde lördagen till en inspirerande dag för regionala band och musiker på Sjöbodan i Piteå.
Pernilla Åberg, ung och talangfull growlare från Kiruna, gillade bandverkstaden. "En lyxupplevelse", sa hon.
Foto: Sanna Eriksson
Öga mot öga
Efter att ha spelat igenom låten "Your stalking shadow" fick Kirunabandet Intensity frågan om vad texten handlade om.
- Den handlar om att vara i underläge, att varje gång man nästan är på topp så händer någonting. Man kämpar men kommer aldrig fram, förklarade låtskrivaren/gitarristen Mattias Naarttijärvi.
- Då vill jag se det också, av er allihop. Ni är ju svinduktiga. Ni kan lira, men ni måste alla vilja stå här, sa Peter Uvén (basist från band som Scars of paradise och April Divine) och tipsade sedan alla i bandet att läsa texterna och snacka om vad låtarna handlar om, för att på bästa sätt kunna förmedla en känsla till publiken.
Metalbandet körde låten en vända till medan Peter Uvén ställde sig på scenkanten, öga mot öga med bandets growl-sångerska Pernilla Åberg, provocerade fram kontakt och manade henne att gå fram och ta för sig.
- Är ni rädda för att se folk i ögonen, titta på hårfästet i stället, tipsade Stefan Berg (gitarrist från Meduza och Bazooka boys).
Efteråt var bandmedlemmarna i Intensity nöjda.
- Väldigt inspirerande. Det förändrar saker jättemycket för mig. Jag har tyckt att det har varit lite fult att gå fram. Det här var en lyxupplevelse. Nu vill man uppträda mer, verkligen stå där, sa Pernilla Åberg och fick medhåll av Nicklas Eriksson som hon delar sångarrollen med:
- Det var lärorikt. Man får en annan syn på scenframträdande, sa han.
Skickligare band
Föreläsningen och frågestunden med Johnny Hagel (A&R eller "talangscout" på skivbolaget Cosmos) kom att handla om allt från Laleh till Slayer, från demoinspelningar till releasepartyn.
Hagel beskriver en tuff bransch som dock inte är utan möjligheter. Han menar att banden inte bara har blivit bättre på att spela in sig själva, utan också att de blivit bättre på själva spelandet. Han säger att det har hänt enormt mycket i branschen de senaste åren.
- Jag tror att framtiden ser ut som Spotify, att folk kopplar upp sig och spelar musik som lagras någon annanstans.
Höga cd-priser var länge utpekat som en bov bakom nedladdningen. Johnny Hagel har googlat och utan att säga bu eller bä berättar han om sitt resultat:
- Om prisutvecklingen på en cd hade varit densamma som för ett par jeans skulle cd:n kosta 600 kronor i dag.
Lägg tid på sången
Musiken framför allt, var grundbudskapet. Presentationsbrev till skivbolagen, åtminstone de som hamnar hos Johnny Hagel, är överskattade.
- Det finns folk som nästan har gjort böcker om sina band, men sedan kan man bli jättebesviken på själva musiken.
När det gäller demoinspelningar vill han helst ha dem i mp 3-format för att lätt kunna lyssna i sin i-pod. Fortfarande gäller klassiska råd som "skicka några få låtar och lägg den bästa först".
Hagel fick också frågan om vilket han tyckte var det vanligaste felet demoband gör.
- Att de lägger ner för lite tid på att sången ska låta bra och för lite tid på bra melodier, om det nu ska vara melodier.
Ett annat tips till banden var att skriva material hela tiden och att ha fler låtar än man behöver.
- Och var aktiva. Man kan se, exempelvis på myspace, hur mycket ett band vill. Om den senaste uppdateringen gjordes för ett år sedan är det ingen bra signal.
Samtidigt som färre plattor säljs så släpps det enormt många nya titlar.
- Det låter mörkt men det är svårt att slå sig fram. Det är jättemånga bra band som inte kommer längre än till replokalen och där finns det de som blir kvar för länge, när de borde ut och spela live i stället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!