Med entusiasmerande energi berättar Helena Thorfinn om sin debutroman inför ett 50-tal åhörare på Stadsbibliotekets arrangemang "Kafé och läs".
Att vara författare är något nytt för henne och hon ser sig lika mycket som journalist, antropolog och biståndssakkunnig.
– Boken har en miljövinkel, men den handlar också om textilindustrin och biståndet ser ut, säger Helena Thorfinn som menar att tematiken dock egentligen är "ojämnlikhet" och vad den gör med oss.
– De svenskar som kommer dit för att arbeta med bistånd gör en extrem klassresa och får leva som i "Downton Abbey" med en hel stab, säger Helena Thorfinn.
Under tre år arbetade hon som utvecklingsanalytiker i Bangladesh huvudstad Dhaka och det är också där romanen utspelar sig – bland både festande diplomater, magra textilarbetare och svenska småbarnsfamiljer.
En del av romanen kretsar också kring de två systrarna Mina och Nazrin som måste fly från sin hembyn till Dhaka, för att slippa bli bortgifta. Båda bär på sorgen efter den älskade storasystern Mukta, som bränts till döds av maken och svärmodern, detta för att kunna lämna plats åt en fertilare kvinna med större hemgift.
– Jag tyckte att jag hade så pass mycket på fötterna att jag vågade skriva deras historia, säger Helena Thorfinn som menar att förtrycket mot kvinnorna i landet är "förfärligt" och problematiken med den hemgift som brudens familj måste betala till brudgummens familj stor.
Stora drömmar
Under sina år i landet träffade hon många unga, fattiga flickor ute i byarna.
– Drömmarna som de unga tjejerna har är så påtagliga. De inser att de kanske inte behöver bli bortgifta vid tolv års ålder och föda åtta barn. Det är bilder som de får som sipprar fram från en TV som kanske står hos byns hårfrisörska.
Mina utsätts i boken för ett övergrepp.
– Det är sådant som sker i slutna rum, där släktingar anser sig ha vissa rättigheter, säger Helena Thorfinn.
I sin bok kritiserar hon också den dåvarande biståndsministern Gunilla Carlsson och hennes "ambivalenta sätt att leda".
– Man måste föra rätt krig i biståndsarbetet, säger Thorfinn som konstaterar att det är svårt att prata om korruptionen när miljön i sig är så korrupterad.