Höstens schema är med andra ord späckat. Redan den 1 oktober dyker Ale Möller och Norrbottens kammarorkester upp. Den 15 oktober är det premiär för Piteå Kammaropera med föreställningen "Maria de Buenos Aires". Mycket fokus riktas dock i dagarna mot det stora 40-årskalaset för Luleå tekniska universitet, som börjar den 27 oktober, LTU epic.
Firas med kalas
- Vi firar en 40-åring och vad gör man då, jo man bjuder in till kalas. Vi har valt temat för att det är attraktivt och gör att folk vill komma till kalaset, säger Marita Henningsdotter-Lovnér, som jobbar med evenemanget.
I stället för saft och bullar kommer man under två dagar att ta avstamp i den ständigt växande gamingkulturen.
Studio Acusticum förvandlas till en scen där gaming, konst, musik och föreläsningar smälter samman. Evenemanget är synkat med releasen av Battlefield 3, som man naturligtvis kommer att kunna spela.
Kända namn
Spelprofilen Tejbz kommer att föreläsa, men den som vill kan också utmana honom på storduk. Datorer kommer att ställas ut i foajén och orkestersalen förvandlas till tidsmaskin, där man kommer att kunna spela allt från 70-talets pong till mer moderna Playstation och Tekken 3.
En symfoniorkester och kör ska framföra musik från spelvärlden, där Orvar Säfström, känd från musik- och filmvärlden, är guide.
- Man kommer riktigt att kunna "nörda" in sig, säger Karin Jonsson, projektledare för LTU 40 år.
Arrangörerna hoppas kunna locka alla möjliga målgrupper.
- På torsdagen är tanken är att man ska kunna ta med sig hela familjen. På fredag kväll siktar vi på publik över 18 år då restaurangen förvandlas till en klubb, då ska man ta kompisgänget med sig. Det här gör vi för att få en ny ung publik till konserthuset, säger Marita Henningsdotter-Lovnér.
- Det är ett nytt och spännande sätt att visa upp LTU på, säger Karin Jonsson.
Cirkus Cikör
Den 11-13 november kommer nycirkusens fanbärare Cirkus Cirkör på ett andra besök i Piteå, denna gång med föreställningen "Wear it like a crown".
De ska göra ett antal liveföreställningar, där den sista kommer att filmas och sändas live via satellit till Folkets hus-biografer runtom i Sverige.
Folkproggare
Den 2-4 december genomförs den andra Världsmusikfestivalen i ordningen, med dragplåster som gamla folkproggarna Kebnekajse, Sverigepremiären på "Jul i Folkton" och Piteåbaserade bluegrassbandet John Henry, för att nämna några akter.
- Det var första gången förra året och det flöt på rätt bra, men vi lärde oss också en hel del. I år blir det ett större och tyngre program, säger Dan Engman på Pitebygdens musikförbund, en av festivalens arrangörer.
Folkligt och festligt
Utgångspunkten är den unika situationen i Norrbotten, med den samiska, finska, tornedalsfinska och romska kulturen, som också kommer att återspeglas i musiken. Det kommer också att bli workshops och Dan Engman hoppas på bred uppslutning.
- Vi har en jättebra stomme att bygga på så det blir folkligt, festligt och förhoppningsvis fullsatt, säger han.