Gunnarson om normer, politik och pop

Anna Charlotta Gunnarson har ett minst sagt digert CV. Hon berättade en bråkdel av det på Kaleido i går.

Föreläsning. Anna Charlotta Gunnarson föreläste om allt hon gjort under Ordmåns kväll på Kaleido. Främst om det kritikerrosade radioprogrammet Pop och politik.

Föreläsning. Anna Charlotta Gunnarson föreläste om allt hon gjort under Ordmåns kväll på Kaleido. Främst om det kritikerrosade radioprogrammet Pop och politik.

Foto: Catrin Renlund

PITEÅ2016-11-14 22:08

Anna Charlotta Gunnarson är främst känd för sin kritikerrosade UR-serie Pop och politik i P4. Det var också i mångt och mycket en mix ur denna serie åhörarna fick lyssna till på Ordmån på måndagskvällen.

Hon berättade om programmets uppkomst för åtta år sedan, om hur hon tyckte sig kunna mycket om världskrigen och ännu tidigare historia.

– Men det fanns många luckor. Jag kunde ingenting om modern historia. Hur uppstod Jugoslaviska kriget till exempel?

Tankarna resulterade i idén om att göra ett program om historia kombinerat med musik.

I år fick hon i uppdrag av Utbildningsradion att ha normer som tema.

– Normer handlar mycket om minoriteter, exempelvis kvinnor. De är inte lika ofta statschefer. Det finns massor av kvinnor i självklara uttryck, till exempel här ikväll, säger hon och pekar på publiken som i huvudsak består av kvinnor.

Hon berättar otaliga exempel på hur kvinnor behandlats över tid. Vi får lyssna på en ljudslinga från Melodifestivalen 1980 där programledaren presenterar musikerna som samtliga var män: Kalle, Henrik, Lelle... och sedan kören som består av kvinnor och som programledaren presenterar som ”där uppe har du ett skatbo ser jag”.

– Kvinnorna log tappert efter den beskrivningen, säger Anna Charlotta Gunnarson.

En mängd kändisar har deltagit i Pop och politik och en av dem är Lill-Babs. En person som Gunnarson beundrar men inte för hennes släktrelationer och kafé.

– Lill-Babs har ju varit stor i Östberlin, varför har ingen berättat om det? Jag sökte i arkiven men hittade ingenting, så hon fick komma till programmet och berätta. Det var mycket spännande hon varit med om där.

2014 kom hennes bok "Popmusik rimmar på politik" ut. Hon hade lyssnat på tusentals låtar för att få fram aha-upplevelser och en ny sida av historien. Den blev nominerad till Augustpriset som Årets svenska fackbok. Hon anser att musiken säger mycket om sin samtid, vem som har ordet, vilka normer vi rättar oss efter, vilka genrer som uppstår och vidareutvecklas, vad som säljer och inte.

– Musikböcker är ofta skrivna av killar, jag ville ändra på det.

Hon har också skrivit flera barnböcker och frågar om publiken kommer att tänka på någon person som skrivit väldigt många barntexter till musik, men som det inte pratas om i den bemärkelsen.

– Astrid Lindgren! Vilken genial låttextmakare. Hon vågade vara löjlig, upprepande och modig. Men det pratas bara om den som gjorde musiken, Georg Riedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!