Konserterna markerar invigningen av Framnäs körcentrum. Sångarna har rekryterats från Norr- och Västerbotten och från Finland. När PT besöker fredagskvällens repetition ger John Rutter instruktioner om att sången ska vara mer dansant och konstaterar att det är svårare att sjunga svagt än starkt.
Kompositören och dirigenten har varit igång sedan fem på morgonen, men ger inga som helst tecken på trötthet.
– Musik och dirigering tar dig överallt. Det är alltid ett äventyr. Varje konsert är olik den andra, kemin mellan de som framför musiken likaså. Även om det är musik jag dirigerat många gånger förr är det inte likadant två gånger, vilket gör det intressant, säger han.
– Vad som är viktigt för mig är att göra musik. Att skriva musik, som kompositör, är någonting avskilt. Det roliga för mig är när jag får möta andra musiker och få det att hända, som en föreställning.
John Rutter tycker att skillnaderna mellan hur körer låter, länder emellan, är uppfriskande.
– Körsång är internationellt och ändå nationellt. Sång är relaterat till tal och tal skiljer sig mellan alla länder.
– Ett stycke som Magnificat blir lite annorlunda beroende på var jag dirigerar det. Jag förväntar mig en ny upplevelse under helgen och ser fram emot den.
Rutter har beskrivits som den mest framförda körkompositören under 1900-talet. Hans ”Requiem” användes vid minnesgudstjänster i New York efter elfte september-attackerna och valdes även till tyske ledaren Helmut Kohls begravning.
– Jag får mycket tillbaka från folk. En av de stora grejerna med att vara kompositör är att man får vara vid människors sida vid stunder de minns; vid jular, bröllop, vigslar … Det känns som om jag varit gäst vid en miljon bröllop, inklusive tre kungliga. Det är en underbar känsla. Och i stunder av sorg har musik en helande och tröstande kraft. Folk skriver ofta och säger att musiken har gjort det lättare för dem i svåra tider.
– Väldigt ofta kan musik nå dit orden inte når. Den största belöningen som kompositör är att vara gäst i folks liv vid speciella tillfällen.
New York Times skrev i ett reportage om John Rutter att han är så förknippad med julen att han närmast förtjänar en plats bredvid herdarna och de tre vise männen intill krubban. ”Mr Christmas”, som han kallats, har skrivit kända carols som "Shepherd's pipe carol", "What sweeter music" och "Candlelight carol".
– Jag är hellre förknippad med julen, som är en glad tid, än med svält, översvämning och pest.
– Julmusik har skrivits i århundraden. Jag är bara en av tusentals kompositörer som gjort det. Jag vet inte varför jag började, men när jag väl gjorde det var det svårt att sluta. Det är som en tråd som går genom mitt kompositörsliv.
Om publiken inte känner till hans stycke ”Magnificat” kan de kanske tycka att det påminner dem mer om musikalisk teater än om en samtida klassisk komposition, resonerar han.
– Jag har tagit ganska mycket inspiration från amerikanska låtskrivare och hela genren av musikalisk teater.
– Även om min träning och bakgrund är hundra procent klassisk har jag verkligen blivit influerad av populärmusik. Jag hoppas att folk som hör ”Magnificat” säger ”Åh, det där var en trevlig låt”. Det kan till och med hända att de går hem och nynnar på den, avslutar John Rutter och ler brett.